AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini

Na granici ima više ruskih vojnika nego ikada od 2014. godine tokom prve ruske invazije, rekao je

A. K.

Entoni (Antony) Blinken

Foto: Arhiva


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izrazio je zabrinutost SAD zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, te je upozorio da će biti posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini.

- Na granici ima više ruskih vojnika nego ikada od 2014. godine tokom prve ruske invazije - ocijenio je Blinken u razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal NBC i ponovio procjenu Bijele kuće.

Predsjednik Bajden (Biden) je bio jasan, ako Rusija postupi nepromišljeno ili agresivno, skupo će je koštati, biće posljedica, dodao je ne preciziravši mogući odgovor.

Blinken, koji je razgovarao o tom predmetu u petak telefonom s francuskim i njemačkim kolegama, naglasio je da "Sjedinjene Države i evropski partneri dijele istu zabrinutost".

U ratu u Donbasu, koji je počeo 2014. godine nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, poginulo je više od 13.000 ljudi i oko 1,5 miliona je raseljeno. Intenzitet sukoba je pao nakon mirovnih sporazuma u Minsku 2015. godine, ali političko rješenje nije pronađeno.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na