PREDSTAVLJENA STRATEGIJA

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv koronavirusa

Slično kao i kod razvoja vakcine, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije

A. K.

Riječ je o monoklonskom antitijelu razvijenom za liječenje koronavirusa

Foto: Ilustracija


Dan nakon što je Evropska komisija predstavila strategiju za razvoj lijekova protiv koronavirusa, Evropska agencija za lijekova (EMA) započela je s kontinuiranim ispitivanjem jednog lijeka.

Riječ je o sotrovimabu, monoklonskom antijelu razvijenom za liječenje bolesti covida-19.

- Kontinuirano ispitivanje koje je pokrenula EMA procijenit će učinkovitost sotrovimaba u sprječavanju hospitalizacije i smrti, njegovu sigurnost i kvalitetu - navodi Komisija.

Brži postupak

Kontinuirano ispitivanje brže je od redovnog, jer se podaci odmah analiziraju čim pristignu.

Ako EMA preporuči taj lijek na kraju ispitivanja, Komisija će ga vrlo brzo odobriti.

Evropska komisija predstavila je u četvrtak strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcine, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

10 potencijalnih lijekova

To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcine protiv koronavirusa.

Komisija je najavila da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv covida-19 i do juna ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

Do sada je u Evropskoj uniji odobren samo jedan lijek protiv koronavirusa, remdesivir. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zaključila da remdesivir nije učinkovit kod težih oblika koronavirusa.

Više o temi Evropska agencija za lijekove

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na