RIJETKO NEUROLOŠKO STANJE

EMA: Gilen-Bareov sindrom posljedica vakcine "AstraZeneca"

Većina slučajeva uslijedi nakon bakterijske ili virusne infekcije

EMA analizira podatke koje je kompanija dobila o slučajevima. Ilustracija

Srna

7.5.2021

Evropski regulator za lijekove saopćio je danas da razmatra izvještaje o rijetkom poremećaju degeneracije nerva kod ljudi koji su primili vakcinu "AstraZeneca", jer vlasti širom svijeta traže transparentnost kada se radi o bezbjednosti vakcine.

U okviru redovne analize izvještaja o bezbjednosti "AstraZenecine" vakcine "Vakzevria", Odbor za bezbjednost Evropske agencije za lijekove (EMA) analizira podatke koje je kompanija dobila o slučajevima Gilen-Bareovog (Guillain-Barréov) sindroma.

Pojačana pažnja regulatora na ovo rijetko imunološko stanje postavlja nova pitanja o potencijalnim neželjenim efektima vakcina protiv koronavirusa nakon što je prošlog mjeseca utvrđeno da su vakcine kompanija "AstraZeneca" i "Johnson & Johnson" možda prouzrokovale vrlo rijetke slučajeve zgrušavanja krvi.

EMA je saopćila da je Gilen-Bareov identifikovan kao mogući neželjeni efekat koji treba posebno nadgledati tokom procesa uslovnog odobravanja vakcine, dodajući da su od "AstraZenece" zatraženi detaljni podaci o takvim slučajevima.

Gilen-Bareov sindrom je rijetko neurološko stanje u kojem imunološki sistem tijela napada zaštitni sloj na nervnim vlaknima. Većina slučajeva uslijedi nakon bakterijske ili virusne infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.