ZLOUPOTREBE

U Njemačkoj pozivi da se zabrani žuta Davidova zvijezda na protestima

Neki demonstranti su riječ "Jude" (Jevrej) zamijenili izrazom "ungeimpft" (nevakcinisani), poistovjećujući restrikcije vezane za Covid 19 s progonom jevrejskog stanovništva u Evropi

Fena

Simbol zloupotrijebljen

Foto: Fena


Njemački komesar za antisemitizam Felix Klein pozvao je vlasti da zaustave demonstrante koji na protestima protiv covid mjera koriste nacističku žutu zvijezdu kojom su bili označavani Jevreji tokom Drugog svjetskog rata.

Neki demonstranti su riječ "Jude" (Jevrej) zamijenili izrazom "ungeimpft" (nevakcinisani), poistovjećujući restrikcije vezane za Covid 19 s progonom jevrejskog stanovništva u Evropi.

Davidova žuta zvijezda viđena je i na protestima u Londonu, prenosi BBC.

Klein je rekao da se nada da će njemački gradovi slijediti Minhen u zabrani ovog simbola.

- Ako ljudi na sebe stavljaju takozvane jevrejske zvijezde u znak protesta, na taj način praveći poređenja koja relativiziraju holokaust, onda bi protiv njih trebalo primijeniti zakonom predviđena sredstva - rekao je on za list Tagesspiegel.

Nacisti su prisiljavali Jevreje da nose Davidove zvijezde na teritorijama koje su okupirali, kako bi razlikovali od ostalih. Svi oni koji nisu nosili oznaku dobili bi novčanu kaznu, kaznu zatvora ili bi bili pogubljeni.

Demonstranti koji protestuju protiv covid restrikcija tvrde da vladajući liberalni establišment krši njihovu ličnu slobodu i preuveličava zdravstveni rizik od koronavirusa. Čelnik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj Josef Schuster rekao je prošle godine da je "neizrecivo" da Nijemci porede restrikcije protiv koronavirusa sa zločinima Trećeg rajha.

Više o temi Njemačka

NA VRH

Podijeli članak na