RUSIJA

"Amnesty International" se izvinio Alekseju Navaljnom

Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristalice da su iskoristili odluku od 24. februara za daljnje kršenje prava Navaljnog

Fu. M.

Aleksej Navaljni

Foto: Agencije


"Amnesty International" izvinio se zatvorenom kritičaru Vladimira Putina, Alekseju Navaljnom jer mu je povukao status "zatvorenika savjesti" i rekao da će mu ga vratiti. 

AI je 24. februara objavio da će Navaljnog prestati zvati zatvorenikom savjesti jer je u prošlosti iznosio komentare u kojima je bilo govora mržnje.

- Nakon pažljive procjene, AIi je odlučio da će Alekseju Navaljnom vratiti status zatvorenika savjesti - saopćeno je u izjavi poslanoj Reutersu.

Amnesty International je optužio rusku vladu i njezine pristalice da su iskoristili odluku od 24. februara za daljnje kršenje prava Navaljnog, najglasnijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina.

- Amnesty International je donio pogrešnu odluku ... i izvinjava se za negativne utjecaje koje je to imalo na Alekseja Navaljnog osobno te na aktiviste u Rusiji i širom svijeta koji neumorno vode kampanju za njegovu slobodu - dodaju.

Više o temi Amnesty International

RASPRAVA O PROŠLOSTI
Amnesty: Važan politički gest Krivokapića
LIČNOST DANA
Anđelina Đoli: Slava sa svrhom
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na