NEREDI U JERUSALEMU

Povrijeđeno više od 200 Palestinaca

Izraelska policija je omamljujućim bombama napala vjernike u džamiji Al-Aksa

SAD, UN, EU i Jordan su pozvali na uzdržanost. afp

Fu. M.

8.5.2021

Najmanje 205 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca povrijeđeno je u sukobima tokom noći kod džamije Al-Aksa i širom istočnog dijela Jerusalema, saopćili su izraelska policija i palestinski zvaničnici.

Izraelska policija ispalila je gumene metke i šok bombe na mlade osobe koje su ih gađale kamenicama kod džamije Al Aksa u Jerusalemu usljed protesta zbog potencijalnog izbacivanja Palestinaca iz kuća sa teritorije na kojoj su jevrejska naselja.

Na Uzvišenom utočištu, gdje su se muslimani okupili povodom posljednjeg petka u mjesecu ramazana čula se pucnjava, a novinar AFP-a je rekao da se iznad tog mjesta u Starom gradu u Jerusalemu dizao dim.

Policija napala vjernike. AFP

Ranije je Anadolija izvijestila da je izraelska policija omamljujućim bombama napala vjernike u džamiji Al-Aksa.

Tenzije su u porastu u Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj Obali tokom ramazana i sukobi se dešavaju svake noći u naselju Šeik Džara gdje brojne palestinske porodice čeka deložacija.

SAD, UN, EU i Jordan su pozvali na uzdržanost, te saopćili da su uznemireni zbog eventualnog izbacivanja palestinskih porodica.

Policija je upotrijebila vodeni top kako bi rastjerala više stotina demonstranata okupljenih nedaleko od kuća porodica koje se suočavaju sa deložacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.