FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Makron optužio Vašington i London da blokiraju izvoz vakcina

Danas Anglosaksonci blokiraju mnoge sastojke i vakcine, a 100 posto proizvedenih doza u SAD namijenjeno je za njihovo tržište, naglasio je Makron

Emanuel Makron. AFP

Srna

8.5.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) optužio je Veliku Britaniju i SAD da blokiraju izvoz vakcina protiv koronavirusa, piše britanski dnevnik Telegraf.

Makron kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se proizvođači vakcina protiv koronavirusa odreknu prava na patent, ali je naglasio da je u globalnoj borbi protiv virusa korona mnogo važnije da Vašington ukine zabranu na izvoz vakcina.

- Danas Anglosaksonci blokiraju mnoge sastojke i vakcine, a 100 posto proizvedenih doza u SAD namijenjeno je za njihovo tržište - naglasio je Makron, napominjući da se EU boriti da vakcine budu javno dobro.

Tema razgovora tokom drugog dana samita EU u Portu trebalo bi da budu socijalna pitanja, ali analitičari su izrazili očekivanje da će biti razgovora i o pozivu američkog predsjednika da se proizvođači vakcina odreknu prava na patent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.