KATASTROFALNA SITUACIJA

Drugi talas epidemije: U Indiji parkovi i parkirališta postali pogrebne lomače

Sa 401.107 novooboljelih, ukupan broj zaraženih od početka pandemije se povećao na 21,9 miliona

Umrli od korone u Indiji. Arhiv

Piše: D. H.

8.5.2021

Indijska savezna država Tamil Nadu najavila je u subotu mjere zatvaranja koje će trajati dvije sedmice, dok je u Indiji ponovo zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu i kontinuirani rast novozaraženih.


Preko 4.000 preminulih za dan

U protekla 24 sata u Indiji je zabilježeno 4.187 preminulih od COVID-19, čime je ukupan broj umrlih u epidemiji porastao na nešto manje od 240.000, izvijestilo je indijsko ministarstvo zdravstva.

Sa 401.107 novooboljelih, ukupan broj zaraženih od početka pandemije se povećao na 21,9 miliona.

Vlasti Tamil Nadua objavile su da će mjere zatvaranja na nivou cijele države na snagu stupiti u ponedjeljak, a trajaće do 24. maja, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.


Kolaps zdravstvenog sistema

Karnataka, susjedna država na jugu Indije čiji je glavni grad Bengaluru, sjedište tehnoloških organizacija, u petak je najavila produženje mjera ograničavanja kretanja, takođe do 24. maja.

Drugi talas epidemije uzrokovao je kolaps indijskog zdravstvenog sistema. Država se suočava s nedostatkom bolničkih kreveta i kiseonika.

Popunjeni su kapaciteti mrtvačnica i krematorijuma te su parkovi i parkirališta postali pogrebne lomače.

Stvarni broj slučajeva COVID-19 i preminulih od posljedica te bolesti vjerovatno je puno veći od zabilježenog, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.