ODRŽAO GOVOR NA KONCERTU

Papa Franjo: Svijet je zaražen virusom individualizma

Njegovi komentari uslijedili su usred rasprave o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patentne zaštite za vakcine

Papa Franjo. Arhiva

Fena

8.5.2021

Papa Franjo je podržao odricanje prava od intelektualnog vlasništva za vakcinu protiv koronavirusa, podržavajući prijedlog američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Biden) koji su odbile neke evropske države, uključujući Njemačku.

Papa je držao govor za humanitarni koncert koji ima za cilj da omogući jednak pristup vakcinama. Rekao da je svijet zaražen "virusom individualizma", prenosi Reuters.

- Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam, koji sprečava, na primjer, internacionalizam vakcina - rekao je u unaprijed snimljenoj video poruci.

Njegovi komentari uslijedili su usred rasprave o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patentne zaštite za vakcine protiv koronavirusa.

- Druga je varijanta kada zakone tržišta ili intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva stavimo iznad zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva - dodao je, podsjećajući na veliki broj smrtnih slučajeva koje je koronavirus imao u svijetu.

Bajden je u srijedu podržao takav potez, uvažavajući pozive iz Indije, Južne Afrike i više od 100 drugih zemalja.

Međutim, mnoge su se evropske zemlje, predvođene Njemačkom i Francuskom, u petak ogradile od prijedloga, tvrdeći da je ključ za okončanje pandemije brža proizvodnja i distribucija vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.