TURSKI LIDER

Erdoan: Napadi na muslimane u Jerusalemu su napadi na sve nas, muslimane Meke, Istanbula, Kaira, Bakua, Sarajeva

Erdoan je podsjetio na divljačke izraelske napade na Palestince u blagoslovljenom mjesecu ramazanu

Anadolija

Redžep Tajip Erdoan

Foto: Anadolija


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je sinoć cijeli svijet, da se zajedno sa islamskim zemljama efikasno suprotstave Izraelu i njegovim napadima na džamiju Al-Aksu i sve domove Palestinaca.

- Svijet koji ne može zaštiti Al-Quds i muslimane znači svijet koji je već povukao osigurač bombe za samouništenje - rekao je turski predsjednik nakon iftara koji je u Istanbulu.

Erdoan je podsjetio na divljačke izraelske napade na Palestince u blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

Poziv svijetu

- Nasilnička država Izrael, teroristička država Izrael divljački i bez imalo savjesti napada muslimane u Al-Qudsu koji imaju za cilj samo sačuvati svoje hiljadugodišnje domove, svoju zemlju - rekao je Erdoan i nastavio:

- Pozivam cijeli svijet, na čelu s islamskim zemljama na efektivno suprotstavljanje Izraelu naspram njihovih napada na džamiju Al-Aksa, grad Al-Quds i sve domove Palestinaca”.

Erdoan je dodao da je dužnost svakoga ko se naziva čovjekom da se suprotstavi bespravnim, nehumanim i prljavim izraelskim napadima koji prljaju Al-Quds, grad koji objedinjuje svete vrijednosti triju vjera.

Indirektni saučesnici

- Svi koji se jasno ne usprotive napadima Izraela, indirektni su saučesnici nasilja koje se tamo sprovodi - rekao je Erdoan.

Erdoan je podsjetio da je zaštia Al-Qudsa i Al-Akse dužnost svakog muslimana.

- Napad na bogomolje u Al-Qudsu, na čelu s Al-Aksom, napad je na nas. To je napad na muslimane u Al-Qudsu, ali i na muslimane koji obilaze Kabu u Mekki, to je napad na muslimane koji su u blizini poslanika Muhammeda a.s. u Medini. To je napad na muslimane u Diyarbakiru, Istanbulu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu, u Sarajevu - poručio je Erdoan.

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

TELEFONSKI RAZGOVOR
Erdoan i Putin o nabavci vakcine Sputnjik V
TURSKA
Erdoan s radnicima iftario u Tuzli
NA VRH

Podijeli članak na