IZRAZIO ZABRINUTNOST

Papa Franjo: S posebnom zabrinutošću pratim razvoj događaja u Jerusalemu

Pozivam sve da traže zajednička rješenja kako bi se poštivao multireligijski i multikulturni identitet svetog grada, rekao je

Anadolija

Papa Franjo

Foto: Arhiva


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu).

Nakon nedjeljne molitve, papa je govorio o događajima u Al-Qudsu.

- S posebnom zabrinutošću pratim razvoj događaja u Al-Qudsu - rekao je papa Franjo.

Kako je kazao, moli se da Al-Quds bude mjesto okupljanja gdje nema nasilja.

- Pozivam sve da traže zajednička rješenja kako bi se poštivao multireligijski i multikulturni identitet svetog grada. Nasilje samo proizvodi nasilje i konačno kažem dosta sukobima - rekao je papa Franjo.

Šok bombe i suzavac

U petak navečer izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu veći od 205.

U intervenciji izraelske policije jučer je povrijeđeno 90 osoba. Danas, nakon jutarnje molitve, izraelska policija intervenisala je opet, a povrijeđeno je 10 ljudi.

Treće po važnosti

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Više o temi Papa Franjo

ODRŽAO GOVOR NA KONCERTU
Papa Franjo: Svijet je zaražen virusom individualizma
NA VRH

Podijeli članak na