ODGOVOR NA RAKETE HAMASA

Najmanje devet Palestinaca ubijeno nakon napada Izraela

Izraelska vojska još nije izdala saopćenje o napadu

Napad izraelskih snaga. AFP

Fu. M.

10.5.2021

Hamas je rekao da je ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ozljedu više od 300 Palestinaca nakon racije izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa.

Izrael je također izveo raketni napad na sjeveru Gaze, u kojem je najmanje devet Palestinaca ubijeno a nekoliko ih je ranjeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Među žrtvama je troje djece, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

Izraelska vojska još nije izdala saopćenje o napadu.

Hamas, grupa koja kontrolira pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da odbaci svoje snage u Al-Aksi i drugoj jerusalemskoj tački do 18 sati.

Abu Obeida, glasnogovornik Hamasova vojnog krila, rekao je da je raketni napad odgovor na ono što je nazvao izraelskim “zločinima i agresijom” u Jerusalemu.

- Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti - rekao je.

Zaprijetio je novim napadima ako Izrael ponovno napadne kompleks Al-Aksa ili izvrši deložaciju palestinskih porodica istočnom Jerusalemu.

Organizatori židovskog nacionalističkog marša Starim gradom otkazali su događaj pozivajući se na policijska ograničenja, ali mnoštvo će se i dalje okupljati kod Zapadnog zida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.