SUKOBI SVE ŽEŠĆI

Hamas ispalio novih 130 raketa na Izrael

"The times of Israel" javlja da je 6-godišnji dječak u kritičnom stanju u Sderotu, izraelskom gradu najbližem Gazi, nakon što je raketa pogodila stambenu zgrada

A. J.

12.5.2021

Raketa pogodila stambenu zgrada. Screenshot

Hamas je nešto prije 19 sati objavio da je ispalio novih 130 raketa na Izrael, na Tel Aviv i druge gradove.


Poručili su kako je to osveta za napad na rušenje el-Šourouk nebodera u Gazi te za ubistvo važnog komandanta Hamasa te još pripadnika te organizacije.


"The times of Israel" javlja da je 6-godišnji dječak u kritičnom stanju u Sderotu, izraelskom gradu najbližem Gazi, nakon što je raketa pogodila stambenu zgrada.


Majka dječaka je teško ranjena, a ranjene su još četiri osobe.


Policija javlja da je 14 lokacija u Aškelonu pogođeno raketama.


Izraelski mediji javljaju da se vojska priprema za nove raketne napade na Tel Aviv.


Hamas je saopćenjem potvrdio smrt komandanta i "drugih vođa i svetih ratnika", a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je "sukob s neprijateljem otvoren".


Izrael je u srijedu objavio da je ubio 16 pripadnika oružanog krila Hamasa u Gazi, na što su palestinski militanti odgovorili novim raketama na Izrael, a Vašington šalje izaslanika kako bi pokušao smiriti najžešće sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Najmanje 56 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze.


U Izraelu je ubijeno šestero ljudi, rekli su izraelski zdravstveni dužnosnici.


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da je među ubijenima palestinskim militantima brigadir Hamasa za grad Gazu.


- To je samo početak. Gađat ćemo ih kako nisu ni sanjali da je moguće - rekao je.


Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ove sedmice, nakon napetosti tokom ramazana i sukoba u Istočnom Jerusalemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.