OTVORENI RAT

Hamas ispalio više od 1.050 raketa, Izrael mobilizirao padobrance i tenkove

Posljednji podaci navode da su u dosadašnjim sukobima IDF-a s Hamasom i Islamskim džihadom poginule 43 osobe u pojasu Gaze, od kojih 13 djece, i šest odraslih u Izraelu

Ad. A. / Večernji.hr - Hina

Neslućena razaranja

Foto: Agencije


Izraelske obrambene snage (IDF) napale su oko 500 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući i dvije visoke zgrade, od kojih se jedna srušila, a druga je teško oštećena. Kako je uobičajeno, IDF je prije napada obavijestio civile da napuste zgradu u kojoj su, tvrde Izraelci, legitimni vojni ciljevi militantnog pokreta Hamas koji Gazom upravlja od 2007. godine.

Sljedeći su cilj podzemne instalacije koje uključuju i prekogranične tunele, prenosi izraelski dnevni list Ha'aretz. I dodaje da se oklopna divizija i padobranci "pripremaju prema operativnim planovima odobrenim za rat u Gazi protekle godine". IDF je potvrdio da je tokom noći počeo hapsiti visokopozicionirane pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.

Posljednji podaci navode da su u dosadašnjim sukobima IDF-a s Hamasom i Islamskim džihadom poginule 43 osobe u pojasu Gaze, od kojih 13 djece, i šest odraslih u Izraelu. U srijedu je došlo do tenzija, pa i nereda u izraelskim gradovima u kojima žive veći broj Arapa. Premijer Benjamin Netanyahu proglasio je vanredno stanje u Lodu blizu Tel Aviva, nakon što su se u utorak pojavili izvještaji da su Arapi zapalili sinagogu, a Židovi kamenovali automobil kojim je upravljao Arapin.

Izraelska policija hapsi

-Izgubili smo kontrolu nad gradom i ulicama - požalio se Yair Revivo, gradonačelnik Loda, izraelskom kanalu 12 News. U grad su poslane dodatne policijske snage sa Zapadne obale. Izraelska je policija uhapsila desetine osoba u Lodu i gradovima s arapskom većinom kao što su Umm al-Fahm u blizini Zapadne obale i Jisr al-Zarqa na mediteranskoj obali. Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela - obećao je Netanyahu. 

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

-Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", tvitao je UN-ov izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland. "Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje - napisao je Wennesland.

  • Izraelska artiljerija dejstvuje po Gazi

    Izraelska artiljerija dejstvuje po Gazi

    Foto: Agencije


Međunarodna zajednica se aktivirala kako bi zaustavila eskalaciju sukoba koji prijeti pretvaranjem u rat širokih razmjera, koji ne bi bio ograničen na pojas Gaze što bi predstavljalo veliki problem za Izrael.

I ovaj put potvrdila se važnost sistema "Čelična kupola" čija je uloga zaustaviti rakete kratkog dometa. Portparol IDF-a objavio je da je na Izrael ispaljeno oko 850 raketa, a "Čelična kupola" ih je presrela i uništila 85 do 90 posto. Taj bi postotak odgovarao navodima proizvođača koje brojni analitičari dovode u pitanje. IDF je objavio snimku djelovanja "Kupole" koja je zaustavila gotovo sve rakete koje su iz pojasa Gaze bile ispaljene prema Tel Avivu. "Čelična kupola" jedan je od temeljnih elemenata izraelskog obrambenog sistema. Riječ je o sistemu protivzračne odbrane koji su razvile izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz financijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država, koje će poslije otkupiti dva sistema.

Tri protivraketna sistema

"Čelična kupola" je prvi put instalirana 2011. godine i s još dva sistema, "Davidovom praćkom", koja štiti od projektila srednjeg dometa primarno iz Sirije, i "Strijelom", koja je zadužena za presretanje i uništavanje balističkih projektila koji bi mogli stići iz Irana, garantuje najveću moguću sigurnost od svih vrsta napada projektilima. Moshe Patel, lider izraelske organizacije za odbranu od projektila, bio je izjavio da je do januara ove godine "Kupola" uništila ukupno više od 2.400 projektila ispaljenih prema Izraelu. Samo u 36 sati najnovijeg sukoba Hamas je ispalio 1.050 raketa prema Izraelu.

Trenutno je raspoređeno deset baterija po Izraelu, a stručnjaci smatraju da su potrebne još tri za potpunu zaštitu. Svaka od njih ima tri lansera s 20 presretača koji imaju doseg od četiri do 70 kilometara. Cijena ispaljivanja jednog presretača je nešto manja od 50.000 dolara.

  • U napadima stradaju civili

    U napadima stradaju civili

    Foto: Agencije


"Čelična kupola" se oslanja na sistem radara i analize kako bi utvrdila predstavlja li dolazna raketa prijetnju i uključuje presretač samo ako dolazna raketa predstavlja rizik da pogodi naseljeno područje ili važnu infrastrukturu. To daje posebnu vrijednost sistemu jer ne troši rakete presretače za projektile koji ne predstavljaju opasnost po ljude ili imovinu, privatnu i stratešku. Presretač uništava napadnu raketu u zraku i tako eliminira prijetnju.

Stručnjaci navode kako postoji opasnost da sistem zakaže u slučaju trajnijeg velikog raketnog napada jer tada sistem ne bi bio u stanju dovoljno brzo detektirati koje od raketa treba presresti jer idu prema ciljevima na kojima mogu izazvati ljudske žrtve ili materijalnu štetu. To se dosad nije dogodilo, iako palestinski militanti u pojasu Gaze imaju nekoliko hiljada raketa koje, uz iransku pomoć, razvijaju od 2001. i sada imaju domet od gotovo 80 kilometara pa predstavljaju prijetnju cijelom Izraelu.

Izrael ubio komandanta Gaze i njegove saradnike

Izrael je u srijedu objavio da je ubio 16 pripadnika oružanog krila Hamasa u Gazi, na što su palestinski militanti odgovorili novim raketama na Izrael, a Washington šalje izaslanika kako bi pokušao smiriti najžešće sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Najmanje 56 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze.

U Izraelu je ubijeno šestero ljudi, rekli su izraelski zdravstveni zvaničnici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je među ubijenima palestinskim militantima brigadir Hamasa za grad Gazu. "To je samo početak. Gađat ćemo ih kako nisu ni sanjali da je moguće", rekao je.

Ubrzo nakon te objave Hamas je ispalio velik broj raketa na izraelski grad Ashdod, a izraelski mediji javljaju da se vojska priprema za nove raketne napade na Tel Aviv.

Hamas je saopćenjem potvrdio smrt zapovjednika i "drugih vođa i svetih ratnika", a vođa tog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh upozorio je da je "sukob s neprijateljem otvoren".

Pozivaju na smirivanje tenzija

Palestinski izvor navodi da napori Egipta, Katara i UN-a za postizanjem mira nisu postigli napredak prema okončanju nasilja koje se rasplamsalo ove sedmice, nakon napetosti tokom Ramazana i sukoba u Istočnom Jeruzalemu.

Opisujući scene razaranja kao "mučne", američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da će SAD poslati diplomata Hadyja Amra koji će pozvati Izraelce i Palestince na smirivanje tenzija.

Šef Pentagona Lloyd Austin potvrdio je "čvrstu podršku izraelskom legitimnom pravu na obranu".

Izraelski ministar obrane Benny Gantz kazao je kako će Izrael nastaviti gađati položaje Hamasa kako bi obnovio dugotrajni mir, navodi se u priopćenju o razgovoru s Austinom.

Trenutni je sukob najžešći od rata 2014. u Pojasu Gaze, a raste zabrinutost da bi situacija mogla dodatno eskalirati

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na