IZGLASANA SMJENA

Donald Tramp i dalje ima dominaciju među republikancima: Izbacio kćerku Dika Čejnija iz vrha stranke

Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bivši predsjednik više nikad ne bi stupio u Ovalni ured, kaže Čejni

Tramp: Nije oprostio glasanje za opoziv. Arhiva

Ad. A. / Hina

12.5.2021

Donald Tramp je u srijedu potvrdio svoj utjecaj na republikance izbacivši Liz Čejni (Cheney) vodstva stranke, prenose amrički mediji.

Ta konzervativna čelnica “nema nikakvu osobnost i ništa dobra nije učinila za našu politiku i za našu zemlju”, ocjenio je Tramp. Glasanjem iza zatvorenih vrata 212 republikanaca u Zastupničkom domu smijenili su Čejni s pozicije treće republikanke u parlamentarnoj grupi.

-Nije bilo mnogo glasova - koji bi je poduprli, rekao je novinarima zastupnik Floride Bajron (Byron Donalds).

“Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bivši predsjednik više nikad ne bi stupio u Ovalni ured”, reagirala je Čejni nakon smjene.

-Zemlji treba snažna republikanska stranka koja se temelji na glavnim načelima domoljublja i obećavam da ću učiniti sve kako bi stranka išla u tom smjeru – navela je kćerka bivšeg potpredsjednika Dika Čejnija (Dicka Cheneyja) iz mandata Džordža Buša.

Inače, Čejni se zamjerila Trampu jer je neumorno kritizirala njegovu “veliku laž” kada je bez ikakvog dokaza tvrdio da su mu prošli predsjednički izbori “ukradeni” i što ga je optužila da je huškao pristaše na nasilje i na upad u Kaptol.

Ona je kao i devet drugih republikanaca iz donjeg doma, glasala za opoziv Trampa pod optužbom za pobunu nakon napada na američki Kaptol tjedan dana ranije.

Ostalih 197 glasovalo bilo je protiv opoziva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.