VAŽNA ULOGA MEDIJA

EANA poziva izraelske vlasti da osiguraju fizički integritet i radne uvjete novinara

Novinarima treba dopustiti da rade svoj posao bez straha od povreda ili bilo kakvog pritiska, navodi se u saopćenju EANA-e

Zaštiti novinare i osigurati im radne uvjete. Agencije

N. Aj.

13.5.2021

Evropska asocijacija novinskih agencija (EANA) poziva izraelske vlasti da osiguraju fizički integritet i radne uvjete novinara čak i u ovim teškim vremenima.

- Uz dužno poštovanje prema ekstremnoj situaciji koja se događa u Izraelu, EANA, Evropska alijansa novinskih agencija, ukazuje na važnost rada novinara čije aktivnosti, posebno u teškim okolnostima, postaju sve važnije. Upravni odbor EANA-e informiran je da su četvorica novinara agencija Anadolija doživjeli opasne situacije i povrede tokom sukoba između izraelske policije i prosvjednika u istočnom Jeruzalemu, te snažno poziva vlasti da zaštite njihov fizički integritet i radne uvjete - saopćio je Upravni odbor EANA-e.

Kako se ističe, dopuštajući novinarima da obavljaju svoj važan posao, države i vlade pokazuju spremnost za transparentnost i očitu potporu demokratskim vrijednostima.

- Novinarima treba dopustiti da rade svoj posao bez straha od povreda ili bilo kakvog pritiska. Odbor iskreno želi brzi oporavak povrijeđenim novinarima i raduje se brzom završetku sukoba - saopćila je EANA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.