NAJAVLJUJU NOVO ORUŽJE

Iz Hamasa tvrde da im je "pogoditi Tel Aviv i Jerusalem lakše nego popiti gutljaj vode"

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom

Izraelci provjeravaju ulice gdje je pala raketa. AFP

N. Aj.

13.5.2021

Vojni portparol brigade Hamasa Al-Kasam, najavio je raketu "Ayyash 250", ističući da su svi izraelski aerodromi pod dometom projektila, kao i svaka tačka u Palestini na sjeveru i jugu.

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom. Kako su rekli iz jedne od brigada Hamasa, svaka tačka se nalazi u dometu ovog projektila.

Istovremeno, izraelski helikopteri nadlijeću  iznad granice sa Gazom.

Izraelski borbeni helikopter. AFP

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze dostigao je 83, uključujući 17 djece i sedam žena, a broj ranjenih iznosi 487.

Hamas je preuzeo odgovornost za ispaljene rakete na Izrael. Jedna je pala na ulaz na parking u Tel Avivu, uzrokujući štetu, ali nema žrtava. Hamas je preuzeo odgovornost za napad, kazavši da je to odgovor na to što je Izrael ubio vojne zapovjednike u Gazi. U Tel Avivu su se oglasile sirene koje upozoravaju na opasnost.

Prethodno su mediji objavili da je još raketa palo u oblast Ašdod te druga područja Izraela. Primijećeno je nekoliko presretanja odbrambenog sistema "Iron Dome".

Glasnogovornik Hamasove brigade Iz al-Dom al-Kusam (Izz al-Din al-Qassam), pozvao je Palestince na Zapadnoj obali da se pridruže sukobu.

- Idite dalje, naši ljudi na Zapadnoj obali, borite se s neprijateljem na svim poljima. Brigade al-Kusam bit će uz vaša leđa - kazao je glasnogovornik, a prenio "Times of Israel".

Iz Hamasa su rekli da im je "pogoditi Tel Aviv i Jerusalem lakše nego popiti gutljaj vode".

Izraelska vojska navodi da je napala Hamasovu bazu u kojoj su se nalazila tri bacača protutenkovskih raketa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.