TRAGEDIJA NA USPONU

Dvojica alpinista stradala na Mont Everestu

U saopštenju se navodi da je iscrpljenost uzrok smrti planinara i da su oni prve žrtve ove sezone uspona na "krov svijeta"

Uspon tragično završio. Ilustracija

Piše: Ad. A.

13.5.2021

Dvojica planinara, od kojih jedan iz Amerike, a drugi iz Švicarske, poginuli su danas na Mount Everestu, saopšteno je iz organizacije ekspedicija u Nepalu.

U saopštenju se navodi da je iscrpljenost uzrok smrti planinara i da su oni prve žrtve ove sezone uspona na Mont Everest.

Švicarski alpinista Abdul Waraich (41) umro je nakon što je se popeo na planinski vrh, dok je Amerikanac Puwei Liu (55) preminuo u kampu na najvišoj zoni uspona.

-Abdul se uspješno popeo na vrh, ali je imao problema tokom silaska. Poslati su dodatni šerpasi sa kiseonikom i hranom, ali je on, nažalost, preminuo - ističe se u saopštenju.

Liu je sišao uz pomoć dodatnog kiseonika pošto je bio suočen sa snježnim sljepilom i iscrpljenošću. Stigao je do kampa broj četiri, ali je preminuo.

Uprkos zabranama uvedenim zbog pandemije koronavirusa , vlasti Nepala dozvolile su početak proljećnjeg uspona na Mont Everest.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.