PLJAČKA

Hakeri u SAD-u isključili naftovod i izazvali ogroman problem, isplaćeni im milioni

Hakeri su operateru naftovoda dali alat za dekripciju kako bi popravio računalnu mrežu nakon što je dobio novac, ali tvrtka je upotrijebila vlastite backupe kako bi popravila sustav budući da je alat bio prespor, navodi Bloomberg News

E. T.

Colonial Pipeline: FBI je optužio tajnovitu kriminalnu bandu DarkSide za kibernetički napad

Foto: Agencije


Colonial Pipeline, najveći naftovod u SAD-u, platio je u petak gotovo pet milijuna američkih dolara istočnoeuropskim hakerima, nakon teškog kibernetičkog napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je u četvrtak Reuters pozivajući se na Bloomberg News.

Kompanija je nekoliko sati nakon napada platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag, navodi se u izvještaju Bloomberga, koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

Isključenje naftovoda prouzročilo nestašicu benzina

Colonial Pipeline još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Hakeri su operateru naftovoda dali alat za dekripciju kako bi popravio računalnu mrežu nakon što je dobio novac, ali tvrtka je upotrijebila vlastite backupe kako bi popravila sustav budući da je alat bio prespor, navodi Bloomberg News.

Nakon šestodnevnog isključenja glavni američki naftovod, koji prenosi 100 milijuna galona benzina, dizela i goriva za zrakoplove na dan, prenio je u četvrtak prve milione galona motornih goriva.

Kriminalna banda

Isključenje naftovoda prouzročilo je nestašicu benzina i proglašenje izvanredne situacije od Virginije do Floride, dvije rafinerije morale su smanjiti proizvodnju, a utjecalo je i na opskrbu gorivom nekih zrakoplovnih kompanija.

FBI je optužio tajnovitu kriminalnu bandu DarkSide za kibernetički napad. Skupina, za koju se vjeruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Europi, nije izravno preuzela odgovornost, ali je u srijedu objavila da je probila sustave triju drugih tvrtki, uključujući tehnološku tvrtku iz Illinoisa.

Više o:

SAD Bloomberg News
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na