OPTIMISTIČNE VIJESTI

Vakcine "Pfizer" i "Moderna" djelotvorne protiv indijske varijante koronavirusa

Čekaju se dodatni podaci o vakcini "AstraZeneca"

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, otkrivena je u 44 države. Agencije

Fena

14.5.2021

Vakcine protiv koronavirusa na bazi glasničke RNA (mRNA) kao što su "BioNtech/Pfizer" i "Moderna", čine se efikasnim protiv indijske varijante koronavirusa, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Podaci koje je iznio evropski regulator o djelotvornosti vakcine mRNA protiv varijante B.1.617 COVID-19 "ohrabruju", rekao je Marko Kavaleri (Marco Cavaleri), predsjednik radne grupe EMA-e odgovoran za strategiju vakcinisanja.

Na konferenciji za novinare u srijedu, Kavaleri je rekao i da je optimista u pogledu djelotvornosti da vakcine na bazi adenovirusa, kakve su razvili "AstraZeneca/Oxford" te "Johnson&Jonhson", također štite od indijske varijante, prenosi AFP.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gdje se primjenjuje vakcina "AstraZeneca", rekao je.

- Do danas, sve u svemu, uvjereni smo da će vakcine biti efikasna protiv te varijante - rekao je.

U Evropskoj uniji odobrene su četiri vakcine: "Pfizer/BioNTech" i "Modern"a, koji se koriste tehnologijom mRNA te "AstraZeneca" i "Johnson&Johnson", virusna vektorske vakcine.

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u oktobru, otkrivena je u 44 države, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu varijantu svrstala na listu "zabrinjavajućih".

Time se indijska varijanta pridružila trima "zloglasnima" koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu te Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijim od izvorne verzije koronavirusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedine vakcine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.