GOVOR U MADRIDU

Borelj: Samo Sjedinjene Američke Države mogu izvršiti pritisak na Izrael

Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svijet okreće glavu na drugu stranu, dodao je

Borelj: Unija je pozvala na prekid sukoba, ali ko može izvršiti pritisak na Izrael?. Arhiva

A. K.

14.5.2021

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sugurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell) izjavio da EU nije sposobna da posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

On je kazao da je Unija pozvala na prekid sukoba, ali "ko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Evropa nije sposobna za to", izjavio je Borelj u Madridu gdje je na institutu "Real Elcano" govorio o svojoj novoj knjizi "Evropska spoljna politika u doba covida-19".

- Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele - napomenuo je Borelj, koji je nekada obavljao funkciju španskog ministra vanjskih poslova.

Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jerusalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg talasa sukoba.

- Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, ali svijet okreće glavu na drugu stranu - rekao je još Borelj, a prenosi Index.hr, koji podsjeća da je Izrael odbio nadležnost Međunarodnog krivičnog suda i da odbija istragu ratnih zločina, a ne priznaje ni poziv Ujedinjenih nacija da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih jevrejskih naselja po Palestini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.