SUKOBI NE PRESTAJU

Hamas preuzeo odgovornost za novi raketni napad na Izrael iz Gaze, opet korišten sistem "Željezne kupole"

IDF srušili nekoliko tornjeva u Gazi, među njima i onaj u kojem su bili smješteni međunarodno mediji poput Al Jazeere i AP-a

Geleri nastali pri obaranju rakete djelovanjem sistema "Željezna kupola". AFP

E. D. A.

15.5.2021

Izraelski avioni jutros su nastavili vazdušne udare, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael.

Broj žrtava sukoba svakog dana raste, ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okončaju.

23:45 Rakete ispaljene iz Pojasa Gaze i geleri nastali pri obaranju rakete djelovanjem sistema Iron Dome (Željezna kupola) pogodili su brojne gradove južnog i središnjeg Izraela, uključujući Ašdod, Gan Javne i Rišon Lezion.

Još nema izvještaja o direktnim povredama od raketiranja. 


Trenutak eksplozije u Gazi. AFP

23:39 U mnogim dijelovima Izraela i dalje se oglašavaju sirene upozorenja zbog novog raketnog napada iz Gaze. Hamas ispaljuje nekoliko valova raketne vatre na središnji Izrael.

Stanovnici južnog Izraela izvijestili su kako su vidjeli desetke raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Zna se da je desetero ljudi povrijeđeno dok su trčali u skloništa, kaže hitna služba "Magen David Adom".

AFP je objavio fotografiju na kojoj je prikazana eksplozika nakon zračnog napada Izraela u Andalus toranj u Gazi. 

- Ubijeno je 10 članove šire porodice - navodi AFP.

23:25 Hamas je preuzeo odgovornost za večerašnji novi raketni napad u središnjem Izraelu. Izvještava se i o brojnim presretanjima raketa koje je izveo izraelski sistem Iron Dome.

Nema izvještaja o povredama.

Protesti u Bostonu. AFP

23:11 Oglašene su sirene u Tel Avivu, javlja IDF. Palestinci su ranije zaprijetili novim raketnim napadom u ponoć (23 sata po našem vremenu).

Sirene se čuju i u Ašdodu, Aškelonu i na Zapadnoj obali, javlja The Times of Israel.

22:50 Stotine građana u Bostonu izašlo je na ulice kako bi izrazili podršku palestinskom narodu kojeg već danima napadaju i ubijaju izraelske snage.

Okupljeni su tražili od vlasti SAD da okončaju finansiranje izraelske vojske.

Džo Bajden i Benjamin Netanjahu prilikom jednog od ranijih susreta. Arhiv

20:14 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je američkom predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da se Izrael trudi da u njegovim napadima ne stradaju nevini ljudi.

Netanjahu je Bajdenu rekao da Izrael "čini sve kako ne bi ugrozio" ljude koji nisu uključeni u njegove borbe s Hamasom i drugim skupinama u Gazi.

Prema navodima Netanjahuovog kabineta, izraelski premijer je rekao Bajdenu da su "neuključeni evakuirani" iz područja u Gazi u kojem je bilo sjedišta medija, kancelarije i stanovi, a koje je uništeno ranije tokom dana u izraelskom zračnom napadu. 

Premijer Netanjahu zahvalio je predsjedniku na podršci SAD "u vezi našeg prava na obranu", saopćeno je.

Kabinet palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa objavio je da je i on u razgovarao s Bajdenom.

- Abas je primio "važan" poziv američkog predsjednika - rekao je Abasov glasnogovornik. 

Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice čelnika otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Tema razgovora bile su žestoke borbe između Izraela i palestinskih militantnih skupina u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeina nije ulazio u pojedinosti sadržaja razgovora.

Bajden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju.

Palestinci okupljeni oko izgorjelog automobila. AFP

19:48 Ministri vanjskih poslova Egipta i Saudijske Arabije pozivaju na hitni prekid vatre u borbama između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

19:45 Sirene za upozorenje opasnosti od raketa čuju se u južnim gradovima Aškelonu i Netivotu, kao i u drugim područjima u blizini pojasa Gaze.

19.19 Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su još jedno saopćenje o uništavanju tornja u Gazi u kojoj su bile kancelarije Associated Pressa i Al Jazeere, nakon što je Bijela kuća komentirala napad, a kritizirale su ga i medijske kuće čije su kancelarije srušene.

IDF kaže da je dio kancelarija u zgradi pripadao Hamasovim obavještajcima, ali da je "teroristička skupina koristila i druge kancelarije u zgradi Al Jala", kao i organizacija Palestinski islamski džihad.

Prema IDF-u, istraživačka i razvojna jedinica vojne obavještajne službe Hamasa djelovala je iz te zgrade i bila je odgovorna za brojne "sabotaže protiv Izraela", no nisu pojasnili o kakvim je sabotažama riječ. Također se kaže da je u zgradi bila "najvrjednija tehnologija koju Hamas posjeduje".

Novinari pored ruševina zgrade u kojoj su im bile kancelarije. AFP

18:50 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki saopćila je kako je Izraelcima direktno saopćeno da je osiguravanje sigurnosti novinara i nezavisnih medija velika odgovornost.

18:42 Izraelski vojni avioni srušili su Mushtaha toranj u Gazi, peti po redu od kad su počeli zračni napadi 10. maja.

18:00 Zgradu u Eskolu pogodila je raketa. 

17:45 Stanovnike luksuzne četvrti al-Rimal grada Gaze Izrael upozorava da napuste svoje domove, javlja Al Jazeera. Mogući su novi udari Izraela, prenosi The Times of Israel. 

16:31 IDF se opet oglasio na Twitteru.

Upravo smo spriječili pokušaj terorista Hamasa da iz Gaze na Izrael lansiraju dron naoružan eksplozivom. Dron je pao i usmrtio dva operativca Hamasa - piše na Twitteru IDF-a. 

16:10 Dopisnik AP-a neposredno prije rušenja tornja kazao kako su trčali stepenicama s 11. sprata, te da gledaju zgradu izdaleka i molime se da odustanu.

Bombe bi sada mogle pasti na našu kancelariju. Trčali smo po stepenicama s 11. sprata i sada gledamo zgradu izdaleka, moleći se da će se izraelska vojska ipak povući - objavio je na Twitteru dopisnik američke agencije AP iz Gaze neposredno prije rušenja tornja u kojem su bili i uredi AP-a, AFP-a i Al Jazeere. 

U zgradi su bili poslovni i stambeni prostori, a Izrael tvrdi da je dio zgrade preuzeo Hamas te ga koristio kao obavještajni centar. 

15:58 IDF se još jednom oglasio o rušenju tornja u kojem su smještene svjetske medijske kuće.

- Nakon što su unaprijed upozoreni civile i nakon što je dano vrijeme za evakuaciju, borbeni avioni IDF-a pogodili su višespratnu zgradu u kojoj se nalazila vojna obavještajna oprema Hamasa.

U zgradi su se nalazile kancelarije civilnih medija, iza kojih se Hamas skriva i namjerno koristi kao ljudski štit - piše na Twitteru IDF-a.

15:30 Egipat je otvorio kopnenu granicu s Gazom i poslao deset ambulantnih vozila u palestinsku enklavu radi evakucije ranjenih u palestinsko-izraelskom sukobu u kojem je ubijena još jedna izraelska žrtva, muškarac u Tel Avivu, prenose agencije.

Službeni Kairo učinio je izuzetak i "otvorio granicu Rafah za prolazak deset egipatskih vozila hitne pomoći kojima će se evakuirati ranjenici i prevesti na liječenje u Egipat", navodi izvor koji je želio ostati neimenovan.

Granični prijelaz Rafah jedini je izlaz iz Gaze koji nije pod nadzorom Izraela.

Trenutak gađanja objekata. Agencije

15:30 Izraelske obrambene snage (IDF) oglasile su se o napadima na zgrade u Gazi pri čemu je srušen neboder u kojem su uredi Al Jazeere i svjetskih agencija.

Njihovu objavu s društvenih mreža prenosimo u cijelosti:

- Hamas je stambena područja u pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obavještajnih podataka, planiranje napada, zapovijedanje i nadzor te komunikacije. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje zakoniti vojni cilj.

Izraelske obrambene snage posljednjih su dana pogodile brojne takve zgrade, no prije nego što smo to učinili, poduzeli smo korake kako bismo osigurali da civili ne budu oštećeni. Nazvali smo stanovnike zgrade i upozorili ih da odu. Poslali smo SMS poruke. Bacili smo bombe koje ispuštaju glasan zvuk i udaraju samo o krov. Osigurali smo dovoljno vremena za evakuaciju.

Ponovit ćemo: Kad Hamas smjesti vojnu imovinu unutar takve zgrade, ona postaje zakoniti vojni cilj. Ovo je jasno međunarodno pravo. 

Sve višekatnice koje je ciljao IDF korištene su u vojne svrhe - piše na Twitter profilu IDF-a.

15:00 Izrael je u Gazi srušio toranj al-Jalaa u kojem su bili smješteni katarska televizija Al-Jazeera i agencije Associated Press i France Presse. Izraelska vojska je medijskim djelatnicima dala sat vremena da evakuiraju zgradu u najavi raketiranja.

14:50 U izraelskom vazdušnom napadu na trospratnu kuću u izbjegličkom kampu u gradu Gazi jutros je život izgubilo 10 Palestinaca, uglavnom djece.

U najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu otkako je početkom ove nedjelje izbio sukob sa Hamasom u Gazi, poginule su dvije žene i osmero djece, javlja AP.

14:10 Jedan čovjek ubijen je u centralnom Izraelu nakon što je raketa lansirana iz Gaze pala blizu Tel Aviva, prenosi AFP pozivajući se na policiju.

13:45 Nakon izraelskog raketiranja u noći s petka na subotu iz ruševina u Gazi spasioci su izvukli preživjelog petomjesečnog dječaka, prenosi Daily Mail.

Šokantne fotografije prikazuju medicinske tehničare koji drže dijete, koje su navodno pronašli kraj tijela preminule majke.

13:15 Od ponedjeljka do danas u palestinskom Pojasu Gazi u izraelskim napadima ubijene su najmanje 136 osobe, među kojima 34 djece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici.

Palestinske vlasti potvrdile su da je najmanje 12 osoba poginulo danas u vazdušnim udarima na Pojas Gaze, među njima jedna žena sa četvoro djece, a Hamas je odgovorio sa ispaljivanjem 200 raketa prema Izraelu.

12:55 Predsjednik Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh izjavio je da Izrael snosi punu odgovornost za nastavak napada na nevine civile u blokiranom Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Haniyeh je u pisanom saopćenju u subotu naveo kako je sinoćnji napad na izbjeglički kamp Al-Shati još jedan masakr kojeg je Izrael počinio nad Palestincima.

12:35 Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif otkazao je posjetu Austriji nakon što je kancelar Sebastijan Kurz jučer naložio da se na zgradu vlade podigne izraelska zastava u znak solidarnosti sa tom zemljom.

12:15 Egipat je danas poslao deset ambulantnih vozila u Gazu kako bi pomogli palestinskim žrtvama izraelskog bombardovanja i kako bi povrijeđeni bili prebačeni na lječenje u egipatske bolnice.

Ambulantna vozila su ušla u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, koji je bio zatvoren zbog petodnevnog praznika Eid el Fitr, a planira se otvaranje u ponedjeljak.

12:05 Hamas je spreman za moguću izraelsku kopnenu operaciju u Gazi, rekao je portparol pokreta Favzi Barhum.

Takođe, nije isključio mogućnost pokretanja oružanog otpora izraelskim vlastima na Zapadnoj obali.11:47 Izraelska vojska od ponedjeljka je ispalila 2.300 raketa.

11:00 Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekoliko zgrada a izvještaja o žrtvama nije bilo.

10:30 Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje raketa.

10:00 Sukobi između Izraela i Palestinaca ušli su u šesti dan, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenja situacije. Razmjena raketnih udara usljedila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalemskom Starom gradu početkom maja.

Sukobi na obje strane ostavljaju pustoš i razaranje. Destine hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom, a mnogi stanovnici Gaze bezuspješno pokušavaju napustiti ratom zahvaćeni prostor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.