BONUS KOMPANIJE

Amazon daje 100 dolara novim radnicima koji su se vakcinisali

Nude i bonus do 1.000 dolara za potpisivanje ugovora o radu na nekim lokacijama kako bi privukli radnike

Američki tehnološki div Amazon. Agencije

L. K. P.

15.5.2021


Američki tehnološki div Amazon najavio je otvaranje 75.000 radnih mjesta širom svoje mreže skladišta i centara za distribuciju u SAD-u i Kanadi, kao i da će ponuditi bonus od 100 dolara novim radnicima koji posjeduju potvrdu da su vakcinisani protiv koronavirusa.

S obzirom na to da vakcine postaju ključne u borbi protiv koronavirusa i za ponovno otvaranje ekonomije, Amazon se priključio još nekoliko američkih kompanija uključujući Dollar General, Kroger i Target, a koje također nude određene pogodnosti za radnike koji su vakcinisani.



Najavili otvaranje 75.000 radnih mjesta širom svoje mreže skladišta i centara za distribuciju u SAD-u i Kanadi. Agencije

Iako je online trgovina i dalje veoma popularna, potražnja za radnicima koji će biti plaćeni po satu u restoranima, fabrikama, maloprodajnim objektima i tržnim centrima raste iz dana u dan usljed nade da će sve više ljudi izaći iz svojih domova nakon više od godinu ograničenog života.

Iz Amazona su dodali da će na tim poslovima nuditi prosječnu početnu platu od 17 dolara po satu, što je odraz nedavnog povećanja zarada u rasponu od 50 centi do tri dolara po satu za više od pola miliona zaposlenih u SAD-u koji rade u toj kompaniji.

Pojedina preduzeća kažu da imaju problem pri pronalasku radnika, što pripisuju proširenim pogodnostima koje uživaju nezaposleni. Kritičari tvrde da bi poslodavci trebali razmotriti povećanje plata kako bi privukli radnike.

Kompanije među kojima su Chipotle i McDonald's najavile su posljednjih dana povećanje plata kako bi privukle radnike.

Iz istog razloga i Amazon nudi bonus do 1.000 dolara za potpisivanje ugovora o radu na nekim lokacijama kako bi privukao radnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.