PAKAO BLISKOG ISTOKA

Hiljade raketa zaparalo nebo iznad Gaze i Izraela

Prizori neba nad Pojasom Gaze i Izraelom koje paraju rakete i protivzračna odbrana nastavljaju da obilaze svijet

Svjetleći tragovi projektila za civile znače smrt. Agencije

Piše: Ad. A.

16.5.2021

Oružani sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze ušao je u šesti dan. Bilans mrtvih i ranjenih nastavlja da raste, sa velikim brojem civilnih žrtava. Raste i pritisak međunarodne zajednice da se borbe okončaju.

Prizori neba nad Pojasom Gaze i Izraelom koje paraju rakete i protivzračna odbrana nastavljaju da obilaze svijet. 

Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na vojne ciljeve Hamasa u Gazi, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem 200 projektila na Izrael.

Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekolko stambenih zgrada.

Tel Aviv je potvrdio da je od ponedjeljka do danas oko 2.300 raketa lansirano iz Gaze i da je oko 1.000 presretnuto protivvazdušnom odbranom, a 380 je palo na palestinsku teritoriju.


U sukob se u noći između petka i subote uključila i Sirija, koja je ispalila tri rakete na izrael. Izraelska vojska objavila je i snimak napada na dva privatna stana Hamasovih operativaca za koja tvrde da su ih Palestinci koristili kao skladišta oružja.

Nedugo zatim je objavljen i snimak napada na šefa sigurnosti Hamasa.


Od ponedjeljka do danas u palestinskom Pojasu Gaze u izraelski napadima ubijene su najmanje 136 osobe, među kojima 34 djece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno. Osam osoba poginulo je u Izraelu.

Među osam mrtvih, koliko su do sada potvrdili u Izraelu, osim vojnika koji su nastradali na granici sa Gazom je i šest civila, uključujući dvoje djece.

U izraelskom vazdušnom napadu na trospratnu kuću u izbjegličkom kampu u gradu Gazi jutros je život izgubilo 10 Palestinaca, uglavnom djece. U najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu otkako je početkom ove sedmice izbio sukob sa Hamasom u Gazi, poginule su dvije žene i osmero dece.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.