GLAVNI SEKRETAR UN-A

Antonio Guteres "zaprepašten" sve većim brojem stradalih civila u Gazi

Glavni sekretar podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto

Guteres: Duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom. AFP

N. Aj.

16.5.2021

Antonio Guteres (Antonio Guterres), glavni sekretar Ujedinjenih nacija, "zaprepašten" je stradanjem civila u Gazi, objavio je njegov glasnogovornik.

- Glavni sekretar je zaprepašten sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste porodice, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu prošlu noć u kampu al-Šati u Gazi - rekao je glasnogovornik Stefan Dujarik (Stephane Dujarric).

Dodao je da je glavni sekretar duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena visoka zgrada u Gazi koja je bila dom nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambenih prostora.

Tu je mislio na dvanaestospratnu zgradu u kojoj su, između ostalog, bile smještene kancelarije agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

- Glavni sekretar podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto - zaključio je glasnogovornik Guteresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.