SEDAM DANA PAKLA

Ispaljeno na hiljade raketa, među mrtvima je više od 50 djece, a kraj krvoprolića u Gazi se ne nazire

Od ponedjeljka, naoružane grupe u Gazi ispalile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa libanskim Hezbolahom, Izrael uzvratio zračnim napadima usljed kojih ginu civili

Suze djece Gaze obilaze svijet. Agencije

Piše: Admir Aljimi

17.5.2021

Razmjena neprijateljstava između izraelskih vojnih snaga i palestinskog Hamasa nije pokazala znake posustajanja ni sedmog dana. Broj žrtava samo raste, a najgore je što se među njima najviše nalaze civili i djeca. Palestinci su prvo prijavili ukupno 145 žrtava konflikta koji je počeo u ponedjeljak 10. maja, a kasnije čak 202 uključujući i 52. djece, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, dok je Izrael prijavio 10 mrtvih, uključujući dvoje djece. Od ponedjeljka, naoružane grupe u Gazi ispalile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa libanskim Hezbolahom, rekao je general-major Ori Gordin, prenio je izraelski dnevnik "Times of Izrael".


Američki izaslanik Hadi Amr stigao je u Tel Aviv na deeskalacione pregovore, dok je američka ambasada u Izraelu saopštila je da je cilj puta “ojačati potrebu rada usmjerenog ka održivom miru”.

Međutim, razriješenje sukoba se ne nazire ni nakon sedam dana nasilja.


Ponedjeljak 10. maj

Rano ujutro izbili su sukobi između policije i Palestinaca kod džamije Al Aksa. Gomila je bacala kamenje na policiju koja je uzvratila šok bombama, nakon nasilja od prethodne noći kad je povrijeđeno 90 ljudi.

Sukobi su u ponedjeljak počeli ujutro na Hramovnoj gori u istočnom Jerusalimu, a Palestinsko društvo crveni polumjesec saopštilo je da je više od 275 Palestinaca povrijeđeno u neredima, od kojih je više od 205 prebačeno u bolnicu. BBC navodi da je povrijeđeno oko 300 Palestinaca i 21 policajac. Hamas je objavio ultimatum Izraelu da “povuče svoje vojnike iz džamije” do 18 uvečer, ali kako Izrael nije reagovao ispaljene su rakete na Jerusalem.


Vojska Izraela na ulicama Jerusalema. Agencije

Netanijahu je rekao da su “prešli crvenu liniju” i Izrael je uzvratio zračnim udarima, ubijajući troje Hamasovih boraca, dok je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan poručio nakon razgovora sa Abasom i liderom Hamasa Ismailom Hanijeom da će njegova zemlja “mobilisati čitav svijet”.

Otkazane su i “najveće” izraelske vojne vježbe za posljednje tri decenije pod nazivom "Vatrena kočija".


Utorak 11. maj

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijeno najmanje 20 osoba, među kojima i devetoro djece. Više od 700 Palestinaca povrijeđeno je u sukobima sa izraelskim snagama u Jerusalimu i širom Zapadne obale za 24 sata, a njih 500 primljeno u bolnice.

Sukobi su se nastavili i sljedećeg dana, u utorak, kad su Palestinci rano ujutro lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim zračnim udarima. Izraelska vojska saopštila je da je šest izraelskih civila ranjeno u tim napadima.


Hamas ispalio rakete nakon isteka ultimatuma. Agancija

Nakon što su izraelske snage srušile 13-spratnu zgradu u Gazi, tvrdeći da su u njoj smještene kancelarije Hamasa, Hamas je ispalio više raketa u pravcu Tel Aviva zbog čega su aktivirane sirene za uzbunu u centralnom dijelu Izraela. Zatvoren je i aerodrom u Tel Avivu.

Izraelska vojska je navela da je od 10. maja na njihovu zemlju ispaljeno skoro 500 raketa, od čega je 150 palo unutar Gaze, a oko 200 je oborio protivraketni sistem "Željezna kupola". Netanijahu je tokom obraćanja građanima Izraela poručio da će pristalice Hamasa i "Islamskog džihada" platiti visoku cjenu za svoje akcije.


Srijeda, 12. maj

Međunarodna zajednica pozvala je sukobljene strane da obustave napade. Rusija je osudila napade na civile, Amerika je pozvala na uzdržanost i smirivanje, a Njemačka je zatražila prestanak raketiranja. Nasilje je, međutim, eskaliralo, sa najmanje 35 ubijenih u Gazi i pet u Izraelu.

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake zračne napade na Pojas Gaze.


Počela su razaranja s obje strane. Agencije

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim napadima.Izrael je saopštio da su njegovi avioni ujutro gađali i ubili nekoliko obavještajnih čelnika Hamasa, a da su drugi napadi bili usmjereni na druge vojne ciljeve Hamasa. Iz Hamasa su potvrdili da su izraelske snage ubile njihovog komandanta grada Gaze i najavili nove udare na Tel Aviv uvečer istog dana.


Rušenje zgrade u Gazi. Agencije

Brigada El Kasam saopštila je kasnije da je da je lansirala 130 raketa na izraelske gradove kao odgovor na likvidaciju njihovih komandanata. UN su sazvale na hitan sastanak zbog eskalacije sukoba. Tenzije su se prelile i na ostatak svijeta, sa protestima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.


Četvrtak 13. maj

Rano ujutro u četvrtak Hamas je lansirao rakete na Tel Aviv i Jerusalim, a Izrael je poručio da će nastaviti da gađa frakcije u Gazi uprkos predviđanju Bajdena da bi se njihov sukob uskoro mogao završiti. Izrael je također lansirao rakete na Gazu. Prema “Al Jazeeri”, zračni napadi su izvršeni na kvart Šeik Radvan.

Bajram u Al Aksi. Agencije

Broj poginulih u sukobu Izraela i Palestine je porastao na 90 osoba od eskalacije u ponedjeljak. Izraelska vojska je saopštila da su pripadnici Hamasa ispalili više od 1.500 raketa na Izrael od početka pogoršanja situacije duž granice sa palestinskom enklavom. Netanijahu je rekao da planira da pošalje vojne snage kako bi pomogle policiji da održava red u gradovima zahvaćenim nasiljem. Generalštab izraelskih odbrambenih snaga najavio je da će razmotriti odobrenje moguće kopnene ofanzive na Pojas Gaze.

Kompletni kvartovi sravnjeni sa zemljom. Agencije

Uprkos eskalaciji nasilja, hiljade Palestinaca okupilo se u četvrtak ujutro u džamiji Al-Aksa kako bi obavili bajram-namaz.

Izraelska vojska je izvela niz napada na snage Hamasa u Gazi u kojima su uništeni centralna banka, sjedište unutrašnje sigurnosti, kao i kuća najvišeg komandanta Hamasa. Izrael je također poslao vojno pojačanje na granicu sa Gazom.

Hamas je upozorio da je počeo da koristi novu raketu “ajaš 250”, koja, kako tvrdi, može da pogodio bilo koji dio Izraela, te zaprijetio i “dronom samoubicom”.


Hamas saopćio da je spreman za svaki scenario. Agencije

Do kraja dana, javljeno je da je Izrael započeo kopnenu ofanzivu na pojas Gaze pošto je tokom dana grupisao tenkove u blizini ove oblasti. Ubrzo su rakete koje je lansirao Hamas iz pojasa Gaze pogodile grad Dimonu u Izraelu, u kojem se nalazi izraelski nuklearni centar. Izraelske trupe ušle su u pojas Gaze u sklopu tekuće vojne operacije protiv Hamasa, saopštila je izraelska vojska.

Svi stanovnici koji žive uz sam pojas Gaze su evakuisani hitno četiri kilometra u dubinu izraelske teritorije prije otpočinjanja same operacije.


Petak, 14. maj

Oružani sukob ušao je u peti dan, bez naznaka da će situacija početi da se smiruje dok broj mrtvih raste. Izraelske odbrambene snage uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letjelica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija masovno bombardovale su sjeverni dio Pojasa Gaze. Izrael je demantovao da je počeo kopnenu ofanzivu izraelskih trupa.

Rušenje zgrade u kojoj su smještene novinske agencije. Agencije

Izraelska vojska saopštila je da je operacija tokom noći 13-14. maj bila namijenjena uništavanju mreže tunela koje koriste Palestinci, dok je BBC pisao o do sada najžešćem bombardovanju Gaze, sa kopna, mora i zraka.

Hamas je potvrdio da je izveden napad na izraelsko hemijsko postrojenje u blizini granice sa pojasom Gaze. Portparol Hamasa je rekao da su spremni za bilo kakav scenario kada je riječ o mogućoj kopnenoj operaciji izraelskih snaga.


Slike mrtve djece iz Gaze obilaze svijet. Agencije

Situacija na Bliskom istoku se razbuktala pa su Jordanci u velikom broju krenuli da prelaze granicu ka palestinskoj teritoriji, a iz pravca Libana grupe ulaze u Izrael. Veliki broj Arapa okupio se u znak podrške Palestincima.

Subota 15. maj

Izraelski avioni nastavili su u subotu ujutro zračne udare na Pojas Gaze, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa. Jedna od njih pala je u neposrednoj blizini Ambasade Austrije u Izraelu.

Izraelske snage srušile su 12-spratnu zgradu u Gaza Sitiju u kojoj su se nalazile američka novinska agencija AP i katarska “Al Jazeera”, navodeći da je u pitanju bila “legitimna vojna meta”, da su se u zgradi nalazile vojne kancelarije Hamasa i da su civili upozoreni da se sklone prije napada, navodi Rojters. Iz AP-a su rekli da su u zgradi 15 godina i da nema znakova da je Hamas bio u njoj.


Potraga za stanovnicima Gaze zarobljenim ispod ruševina. Agencije

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Izraela da osigura sigurnost novinara i nezavisnih medija, a Bajden je kasnije razgovarao i sa Netanijahuom i sa Abasom u pokušaju da obustavi konflikt na Bliskom istoku.

Od ponedjeljka do subote u izraelski napadima ubijene su najmanje 136 osobe, među kojima 34 djece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Među osam mrtvih, koliko su potvrdili u Izraelu, su dvojica vojnika koji su nastradali na granici sa Gazom i šest civila, od čega dvoje djece.


Nedjelja 16. maj

U nedjelju, 16. maja, sedmog dana bliskoistočnog konflikta, svi međunarodni avio-prevoznici suspendovali su letove za Izrael iz sigurnosnih razloga.

Potresne priče i slike žrtava sa obje sukobljene strane obišle su svijet.

Palestinski zvaničnici su prvo objavili da je ukupan broj mrtvih porastao na 174, a da je povrijeđeno oko 1.200 ljudi. Raniji izvještaji pokazali su da je u Pojasu Gaze poginulo 139 ljudi. Kasnije je televizija “Al Arabija”, pozivajući se na palestinsko Ministarstvo zdravlja, objavila da je u izraelskim udarima poginulo najmanje 202 ljudi, a da je povrijeđeno oko 1.225.

Kako je nasilje eskaliralo

Situacija na Zapadnoj obali i u istočnom dijelu Jerusalima je napeta od početka mjeseca ramazana. Sukobi u Istočnom Jerusalimu između Palestinaca i izraelske policije izbili su 13. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.