SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Bajdenova administracija odobrila prodaju oružja Izraelu u iznosu od 735 miliona dolara

Pojedine članove Demokratske partije je zabrinula ova informacija

Džo Bajden. Arhiva

Piše: H. J. I.

17.5.2021

Administracija američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) odobrila je prodaju oružja sa preciznim navođenjem Izraelu u vrijednosti od 735 miliona američkih dolara, piše Washington Post.

Kongres je službeno obaviješten o predloženoj prodaji 5. maja, skoro sedam dana prije nego što je teroristička organizacija Hamas koja kontrolira Pojas Gaze, započela intenzivne raketne napade na Izrael.

Pozivajući na trenutni prekid vatre, administracija je rekla da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa - stav koji je većina u Kongresu ranije podržala. Ali nova generacija Demokrata je iskazala zabrinutost za američku podršku Izraelu, te pojedinci žele znati više o ovoj predloženoj prodaji i njenom vremenu, predlažući da se ona koristi kao poluga.

-U proteklih sedam dana, u napadima izraelske vojske brojni civili su izgubili život i uništena je zgrada u kojoj se nalazio Associated Press, američka kompanija koja izveštava o trenutnom stanju i događajima u Pojasu Gaze. Omogućavanje predloženje prodaje oružja sa preciznim navođenjem bez vršenja pritiska na Izrael samo će omogućiti daljni pokolj- izjavio je jedan član Demokratske partije.

U dosadašnjim sukobima život je izgubilo najmanje 200 Palestinaca a međunarodna zajednica poziva na hitno rješenje eskalirajućeg sukoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.