PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan pozvao na zaštitu Palestinaca: Izrael je ubica bez premca

Najispravniji put u današnjem vremenu je da El-Kudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije, kazao je

Erdoan: Danas opet ponavljam da sa 84 miliona Turska nastavlja svoju stražu, čuvanje El-Kudsa. Arhiva

Anadolija

17.5.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je sve međunarodne organizacije da poduzmu potrebne korake i mjere kako bi zaštitili Palestince, javlja Anadolija.

- Pozivamo Ujedinjene narode (UN), Vijeće sigurnosti UN-a, Organizaciju islamske saradnje i sve druge međunarodne organizacije da djeluju u korist potlačenih Palestinaca i El-Kudsa - kazao je Erdoan u obraćanju nakon sastanka turskog kabineta u Ankari.

Predložio je također formiranje komisije od predstavnika tri glavne religije za upravljanje El-Kudsom.

Osudio Austriju

- Najispravniji put u današnjem vremenu je da El-Kudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije - kazao je Erdoan.

Također je osudio državu Austriju zbog isticanja zastave Izraela na zgradi vlade.

- Ubica bez premca, Izrael ubija dječicu od 5-6 godina. Ubija žene, ubija starce - dodao je turski predsjednik, napominjući da Turska nastavlja ulagati napore da zaštiti Palestinu i El-Kuds.

- Danas opet ponavljam da sa 84 miliona Turska nastavlja svoju stražu, čuvanje El-Kudsa - rekao je Erdogan.

Dotakao se također i drugih političkih pitanja u državi i regionu, dodajući da su turske snage neutralizirale ključnog čelnika PKK-a za Siriju.


Korona pod kontrolom

- Terorista, kodnog imena Sofi Nurettin, čelnik PKK-a za Siriju, neutraliziran je na sjeveru Iraka - kazao je Erdoan te dodao da ista sudbina čeka sve koji su izdali državu, ispalili metak na nju, nanijeli štetu narodu, ugrozili integritet  države, jedinstvonacije i opstanak države.

Potom je govorio i o mjerama koje je Turska uvela s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa u prethodnom periodu.

- Nadamo se da u borbi protiv koronavirusa od sada neće biti potrebe za tako restriktivnim mjerama kao prije. Djelimičnim i potpunim zaključavanjem u mjesecu ramazanu, Turska je ponovno stavila infekcije koronavirusa pod kontrolu - kazao je Erdogan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.