ZAUSTAVITI SUKOBE

Bajden razgovarao s Netanjahuom: "Iza scene" se vrši pritisak da dođe do obustave vatre između Izraela i Hamasa

Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima, saopćeno iz Bijele kuće

Bajden: Pristaše njegove administracije traže, međutim, bržu akciju. AFP

A. J.

18.5.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegovi saradnici rade "iza scene" vršeći pritisak da dođe do obustave vatre između Izraela i Hamasa, potaknuti frustracijom koju su izazvali izraelsko bombardiranje u Gazi i rušenje zgrade u kojoj su bila sjedišta nekih medijskih kuća.


Bajden se suočava s rastućim pritiskom zastupnika iz njegove Demokratske stranke da preuzme glasniju ulogu, no američki zvaničnici navode da su se on i njegov tim opredijelili za manje "glasnu" akciju, razgovarajući s izraelskim zvaničnicima i američkim saveznicima u arapskom svijetu, prenosi Reuters.  


Naša je procjena ovoga trenutka da je poduzimanje razgovora 'iza scene' najkonstruktivniji pristup koji možemo imati - kazala je glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen).

Bajden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, treći put od izbijanja nasilja.


Dostava pomoći Gazi

Bijela kuća saopćila je s tim u vezi da je Bajden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala "o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa u Gazi".


- Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima - navodi se u saopćenju Bijele kuće, prenosi Hina.


Pristaše Bajdenove administracije traže, međutim, bržu akciju.


- Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne djeluje brže - kaže Logan Bejrfo (Bayroff), glasnogovornik proizraelske liberalne lobističke grupe "J Street".


Dvadeset i osam demokratskih senatora, više od polovine njih u Senatu, u nedjelju je u izjavi zatražilo "trenutan prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak civilnih života i spriječila daljnja eskalacija sukoba".


Čelnik demokratske senatorske većine Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao je u ponedjeljak kako i on želi što prije vidjeti na djelu prestanak međusobnih napada.


Bajdenova administracija u velikoj se mjeri oslanja na Egipat zbog njegovog utjecaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara zračnim i topovskim napadima.


Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir.


Prema dobro informiranim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative vezane uz humanitarnu obnovu u Gazi.


Bajden snažno podupire izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa, koji SAD smatra terorističkom organizacijom, no istovremeno administracija ne podupire izraelsko rušenje nebodera u kojemu je bilo sjedište Al Jazeere i Associated Pressa.


Bajdenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom pogreškom, pogotovo stoga što je utjecala na okretanje javnog mnijenja u SAD protiv Izraela, navodi za Reuters  izvor blizak administraciji.


Tramp prekinuo veze s Palestincima

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom El Nahjanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.


Bajdenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tokom vođenja njegove proizraelske politike, ocjenjujući da je to pridonijelo nestabilnosti.


Dok je Tramp pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istovremeno je ukinuo pomoć Palestincima, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.