VAŠINGTON

Misteriozna bolest u Bijeloj kući

Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obavještajnim i diplomatskim krugovima

Fu. M.

Bijela kuća

Foto: AFP


Bijela kuća istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su krajem prošle godine dva zvaničnika u Vašingtonu imala simptome slične sindromu Havana od kojeg je ranije širom svijeta oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika.

Jedan slučaj dogodio se blizu velikog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće kada je jednom zvaničniku iznenada pozlilo. On je imao glavobolju i nesanicu, što spada u blage simptome, koji su mu nestali nakon nedjelju dana.

Drugi zvaničnik također je imao napad u blizini ulaza u Bijelu kuću sa ozbiljnijim simptomima, pa je trebao i ljekarsku pomoć, potvrdila su CNN-u dva izvora.

Obavještajni krugovi još nisu sigurni ko ili šta uzrokuje niz simptoma nervnog sistema, te da li se mogu nazvati napadima.

CNN je dobio potvrdu iz više izvora da je bolest dijagnostikifovana kod dvoje zvaničnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost u novembru 2020. godine i to kod jednog nakon predsjedničkih izbora, a kod drugog nekoliko sedmica kasnije.

Havana sindrom nije nepoznanica u američkim obavještajnim i diplomatskim krugovima, jer je od njega oboljelo više od 100 diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta.

Više o temi Bijela kuća

PRIDRUŽIVANJE ALIJANSI
Bijela kuća: Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu
NA VRH

Podijeli članak na