HAOTIČNA SITUACIJA

Španija poslala vojsku na granicu, stiže nekoliko hiljada migranata

Kako neki stručnjaci navode, Maroko koristi taktiku puštanja migranata u Ceutu kao instrument pritiska na Madrid

Migranti prelaze u Ceutu prelazeći ogradu i plivajući. Fena

Fena

18.5.2021

Španija je rasporedila vojnike u Ceutu da patroliraju granicom s Marokom nakon što je hiljade migranata zaplivalo iz ove sjevernoafričke enklavu, u onome što je premijer Pedro Sančez (Sanchez) nazvao ozbiljnom krizom za Španiju i Evropu.

Deseci migranata su preplivavali ili se penjali uz stijene blizu plaže i činilo se da se udaljavaju od mjesta na kojem su stajale trupe. Stotine drugih potencijalnih migranata stajalo je na marokanskoj strani ograde koja odvaja špansku enklavu od Maroka.


Pritisak na Madrid

Videozapisi podijeljeni online prikazuju migrante koji ranije ulaze u Ceutu, plivajući i prelazeći preko ograde, neometano od strane marokanskih vlasti.

Kako neki stručnjaci navode, Maroko koristi taktiku puštanja migranata u Ceutu kao instrument pritiska na Madrid, navodi Reuters.

- To se događa zbog apsolutne pasivnosti marokanskih vlasti - rekao je regionalni čelnik Ceute Juan Hose Vivas (Jose) za TV 24H, dodajući da je situacija haotična i da je sada nemoguće reći koliko je migranata ušlo.

- Ovo nadilazi migraciju, govorimo o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i granicama Španije - kazao je on.


Prebačeni na stadion

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande Marlaska rekao je da je oko 6.000 migranata, uključujući oko 1.500 maloljetnika, doplivalo u Ceutu u ponedjeljak i utorak. Rekao je da je oko 2.700 već poslano nazad u Maroko.

Njegovo ministarstvo je saopćilo da Maroko prihvata sve migrante koji su vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji. U Ceuti su odrasli prebačeni na lokalni stadion prije deportacije, dok su maloljetnici poslani u industrijsku zgradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.