NJEMAČKA

Lufthansa ima ogroman rast potražnje za letovima

Transatlantska zračna putovanja jako su važna za globalnu ekonomiju

A. Ka.

Lufthansa

Foto: EPA


Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i evropskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze Covidom-19.

Potražnja za ljetnim letovima za Njujork (New York), Majami (Miami) i Los Anđeles (Los Angeles) porasla je i do 300 posto, saoopćila je njemačka avionska grupa dodajući kako će povećati broj letova od juna i da je ponovo uvela letove prema Orlandu i Atlanti.

Globalna ekonomija

- Transatlantska zračna putovanja jako su važna za globalnu ekonomiju i sada nam treba jasna perspektiva kako bi se putovanja između SAD-a i Evrope vratila u većem obimu - rekao je član izvršnog odbora Harry Hohmeister.

Pad stope zaraze i sve veći broj cijepljenih građana trebali bi omogućiti oprezno povećanje transatlantskih zračnih putovanja, dodao je Hohmeister pozivajući Njemačku da iznese jasan plan kako bi to omogućila.

Vlada u Berlinu saoopćila je ovog mjeseca da želi ukinuti obavezni karantin po povratku u zemlju za potpuno vakcinisane građane.

Problem su nedovršeni evropski planovi o uvođenju digitalnog zdravstvenog pasoša za sve stanovnike Evropske unije koja bi bila dokaz imunizacije, a očekuje se da će biti uvedena tek krajem juna. Još nije jasno ni kako će se regulirati status posjetitelja izvan Unije.

Raspored letenja

Iz Lufthanse su danas objavili i o utrostručenoj potražnji za letovima prema evropskim destinacijama za odmor, poput Grčke, Italije, Španije i Portugala.

Dodali su i da njihova niskobudžetna podružnica Eurowings dogovara dodatnih 500 letova za Majorku, Ibizu i Grčku.

Napominju i da će raspored letenja proširiti u kratkom roku bude li se potražnja i dalje povećavala.

Više o temi Lufthansa

POTVRDILI S AERODROMA
"Lufthansa" započela letove iz Sarajeva za Frankfurt

Više o:

Lufthansa Njemačka
NA VRH

Podijeli članak na