NJEMAČKA

Lufthansa ima ogroman rast potražnje za letovima

Transatlantska zračna putovanja jako su važna za globalnu ekonomiju

Lufthansa. EPA

A. Ka.

18.5.2021

Njemačka aviokompanija Lufthansa objavila je da bilježi rast potražnje za letovima prema SAD-u i evropskim destinacijama nakon popuštanja njemačkih ograničenja putovanja paralelno padu broja novih slučajeva zaraze Covidom-19.

Potražnja za ljetnim letovima za Njujork (New York), Majami (Miami) i Los Anđeles (Los Angeles) porasla je i do 300 posto, saoopćila je njemačka avionska grupa dodajući kako će povećati broj letova od juna i da je ponovo uvela letove prema Orlandu i Atlanti.

Globalna ekonomija

- Transatlantska zračna putovanja jako su važna za globalnu ekonomiju i sada nam treba jasna perspektiva kako bi se putovanja između SAD-a i Evrope vratila u većem obimu - rekao je član izvršnog odbora Harry Hohmeister.

Pad stope zaraze i sve veći broj cijepljenih građana trebali bi omogućiti oprezno povećanje transatlantskih zračnih putovanja, dodao je Hohmeister pozivajući Njemačku da iznese jasan plan kako bi to omogućila.

Vlada u Berlinu saoopćila je ovog mjeseca da želi ukinuti obavezni karantin po povratku u zemlju za potpuno vakcinisane građane.


Problem su nedovršeni evropski planovi o uvođenju digitalnog zdravstvenog pasoša za sve stanovnike Evropske unije koja bi bila dokaz imunizacije, a očekuje se da će biti uvedena tek krajem juna. Još nije jasno ni kako će se regulirati status posjetitelja izvan Unije.

Raspored letenja

Iz Lufthanse su danas objavili i o utrostručenoj potražnji za letovima prema evropskim destinacijama za odmor, poput Grčke, Italije, Španije i Portugala.

Dodali su i da njihova niskobudžetna podružnica Eurowings dogovara dodatnih 500 letova za Majorku, Ibizu i Grčku.

Napominju i da će raspored letenja proširiti u kratkom roku bude li se potražnja i dalje povećavala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.