NAPADI NA VIŠE CILJEVA

Izrael najavio nove napade: Pred nama je intenzivna noć, nema prekida vatre

Najavljene operacije na novim lokacijama

Uništeno 15 kilometara mreže podzemnih tunela. AFP

A. K.

18.5.2021

Izraelska vojska sprema se napasti više ciljeva povezanih s mrežom podzemnih tunela u Gazi koje je izgradila palestinska skupina Hamas, izvještava Jerusalem Post.

Novine citiraju glasnogovornika izraelskih obrambenih snaga (IDF) generala Hidaija Zilbermana koji je govorio o "intenzivnoj noći koja je pred njima". Najavio je operacije na novim lokacijama. IDF tvrdi da je pogodio desetke "terorističkih ciljeva" i da je već uništio više od 15 kilometara mreže podzemnih tunela koji pripadaju Hamasu.

Ranije danas general Zilberman rekao je na radiju da IDF "ne govori o prekidu vatre", dodajući: "Fokusirani smo na pucanje", javlja BBC.

Mustafa Barghouti, lider političke stranke Palestinska nacionalna inicijativa sa sjedištem na Zapadnoj obali, rekao je za BBC World News da su Palestinci su spremni za prekid vatre, Izrael je taj koji se suzdržava od primirja.

- Ako Izrael želi nastaviti pucati i bacati rakete iz F-16 ... i želi da se Palestinci ne brane, naravno, to se neće dogoditi - rekao je Barghouti i dodao da prekid vatre znači da niko neće slati rakete i da se neće pucati s obje strane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.