BRISEL

Kurti: Za Kosovo važno priznavanje nezavisnosti od preostalih pet zemalja EU

Nakon večere Kurti je u izjavi za medije rekao da je akcenat diskusije bio na odnosu zapadnog Balkana sa Evropskom unijom

Albin Kurti. Anadolija

Fu. M.

19.5.2021

Premijer Kosova Albin Kurti na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Džozepa Borelja (Josep Borrell) jučer je učestvovao na tradicionalnoj večeri sa liderima zemalja zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Prije zajedničke večere Kurti se sastao sa visokim predstavnikom Boreljom i tom prilikom je potvrdio interes i spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U kratkom obraćanju prije početka večere Kurti je rekao da je Evropska unija najvažniji projekat mira i napretka od Drugog svjetskog rata i da se mora braniti po svaku cijenu. Dodao je da sa kosovskim prijateljima i kolegama u Briselu treba da se razgovara o sprovođenju reformi na Kosovu i, s druge strane, o potrebi priznavanja Kosova od pet država koje je ne priznaju, tako da se evropska perspektiva pretvori u evropske integracije.

Nakon večere Kurti je u izjavi za medije rekao da je akcenat diskusije bio na odnosu zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. Kurti je naglasio potrebu liberalizacije viznog režima za građane Kosova i investicijama u ekonomiju, što bi smanjilo emigraciju i naročito povećavaju zaposlenost mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.