BRISEL

Kurti: Za Kosovo važno priznavanje nezavisnosti od preostalih pet zemalja EU

Nakon večere Kurti je u izjavi za medije rekao da je akcenat diskusije bio na odnosu zapadnog Balkana sa Evropskom unijom

Fu. M.

Albin Kurti

Foto: Anadolija


Premijer Kosova Albin Kurti na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Džozepa Borelja (Josep Borrell) jučer je učestvovao na tradicionalnoj večeri sa liderima zemalja zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Prije zajedničke večere Kurti se sastao sa visokim predstavnikom Boreljom i tom prilikom je potvrdio interes i spremnost Kosova da napreduje ka evropskim integracijama, saopšteno je iz Vlade Kosova.

U kratkom obraćanju prije početka večere Kurti je rekao da je Evropska unija najvažniji projekat mira i napretka od Drugog svjetskog rata i da se mora braniti po svaku cijenu. Dodao je da sa kosovskim prijateljima i kolegama u Briselu treba da se razgovara o sprovođenju reformi na Kosovu i, s druge strane, o potrebi priznavanja Kosova od pet država koje je ne priznaju, tako da se evropska perspektiva pretvori u evropske integracije.

Nakon večere Kurti je u izjavi za medije rekao da je akcenat diskusije bio na odnosu zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. Kurti je naglasio potrebu liberalizacije viznog režima za građane Kosova i investicijama u ekonomiju, što bi smanjilo emigraciju i naročito povećavaju zaposlenost mladih.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na