PRVI SUSRET

Blinken i Lavrov na Islandu: Svijet će biti sigurniji ako dvije zemlje sarađuju

Sastanak je trajao sat i 45 minuta, odnosno za 60 minuta duže nego što je bilo planirano

Blinken i Lavrov na Islandu. AFP

Fu. M.

20.5.2021

Najviše diplomate SAD i Rusije naglasile su sinoć u prvom direktnom susretu da između dvije zemlje postoje značajne razlike kada je riječ o pogledima na svjetska dešavanja, ali da postoji način da sarađuju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se sinoć u Rejkjaviku na Islandu.

Blinken je rekao da "nije tajna da postoje razlike" i da će Vašington odgovoriti na agresivne poteze Rusije, ali da će svijet biti sigurniji ukoliko lideri dvije zemlje sarađuju.

Visoki zvaničnik američkog Stejt Departmenta rekao je da na sastanku nije bilo većeg napretka, ali ga je opisao kao "dobar početak" rada na odnosima između dvije zemlje u narednim "sedmicama, mjesecima i godinama".

Blinken je rekao da američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) želi "predvidljive i stabilne odnose sa Rusijom", te da dvije zemlje mogu da sarađuju u borbi protiv pandemije koronavirusa, klimatskih promjena, u vezi sa nuklearnim programima Irana i Sjeverne Koreje, kao i ratom u Afganistanu.

Detalj sa sastanka. AFP

Lavrov i Blinken razgovarali su i o pokretima trupa na granici sa Ukrajinom, ali su insistirali da je ovaj susret samo postavio osnovu za buduće razgovore.

Sastanak je trajao sat i 45 minuta, odnosno za 60 minuta duže nego što je bilo planirano.

Lavrov je rekao ruskim državnim medijima da su razgovori bili "konstruktivni" i da je Rusija spremna da diskutuje o svim pitanjima između dvije zemlje "na osnovu uzajamnog poštovanja".

On je dodao da će zajedno sa Blinkenom pripremiti prijedloge za mogući sastanak Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.