USVOJENA PREPORUKA

Vijeće Evropske unije: Otvaraju se granice za vakcinisane i olakšava ulazak građana trećih zemalja

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa također se uzima u obzir

Dopuštena putovanja. Agencije

A. K.

20.5.2021

Vijeće Evropske unije danas je usvojio preporuku o izmjenama i dopunama o privremenom ograničenju neesencijalnih putovanja u EU.

Prema preporuci će biti dozvoljena neesencijalna putovanja građana trećih država u države u okviru evropskog bloka, ukoliko su primili vakcinu protiv koronavirusa.


Olakšice za vakcinisane

Ako države članice prihvate dokaz o vakcinaciji kako bi ukinule ograničenja putovanja, poput testiranja ili karantina, u principu bi trebalo da ukinu ograničenja za neesencijalna putovanja za putnike iz trećih zemalja koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EMA najmanje 14 dana pre dolazak u neku državu članicu.

Države članice bi također mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila WHO za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana prije ulaska u tu državu članicu.

Ovaj amandman odgovara na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih olakšica za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, uzima u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma za hitne kočnice da bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji.


Opadajući trend

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalna putovanja za određenu treću zemlju, prema novim pravilima, broj slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa također treba uzeti u obzir. Istovremeno, da bi se odgovorilo na rizik koji predstavljaju nove varijante, sada bi trebalo razmotriti otkrivanje varijanti od interesa zajedno sa varijantama koje izazivaju zabrinutost, navodi se na sajtu Vijeća Evrope.

Ostali postojeći kriterijumi su i dalje važeći, uključujući stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od 4 posto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na koronavirus u zemlji i pouzdanost dostupnih informacija.

Primjena ove preporuke zavisićt e od zemalja pojedinačno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.