GLOBUS

Maliki u UN-u: Međunarodna zajednica da zaustavi izraelske napade, vaša dužnost je podržati žrtve

Riyad al-Maliki, ministar vanjskih poslova Palestine, podsjetio je da "Netanyahuova vlada ne vjeruje u dvodržavno rješenje, a nastavkom politike ilegalnog naseljavanja, to rješenje vodi u ćorsokak"

Riyad al-Maliki. Anadolija

Anadolija

20.5.2021

Ministar vanjskih poslova Palestine Riyad al-Maliki u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je poručio da države koje tvrde da Izrael "ima pravo da se brani", moraju imati na umu da je to okupatorska i kolonijalna sila koja kažnjava čitav jedan narod, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef palestinske diplomatije Al-Maliki kazao da Palestinci "rade za mir", dodajući da "to ipak ne može biti na štetu našeg naroda i njegovih prava".

Palestinski ministar je na plenarnoj sjednici GSUN-a sazvanoj s ciljem razmatranja stanja na Bliskom istoku i pitanja Palestine, kazao kako napad na vjernike u džamiji Al-Aksa u svetom gradu Al-Qudsu u blagoslovljenom mjesecu ramazanu sam po sebi predstavlja primjer postupanja Izraela.

"I u posljednjim događajima odgovorili smo agresoru i napadaču i svima koji misle drugačije, da Al-Quds nije na prodaju. Odgovorili smo na način da naš narod neće napustiti i predati Al-Quds", rekao je Maliki.

Maliki je pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost s ciljem zaustavljanja izraelskih napada na sveta mjesta i s ciljem okončanja okupacije palestinske teritorije.

"Dužnost međunarodne zajednice je podržati žrtve okupacije, a ne amnestirati ratne zločine. Vaša dužnost je spriječiti ilegalna naselja, a ne napadati one koji protestuju protiv takvih naselja", rekao je i dodao:

"Izrael gađa porodice dok spavaju kako bi posijali sjeme terora među naš narod."

Maliki je podsjetio da "Netanyahuova vlada ne vjeruje u dvodržavno rješenje, a nastavkom politike ilegalnog naseljavanja to rješenje vodi u ćorsokak".

Prilikom obraćanja ministra vanjskih poslova Palestine, stalni predstavnik Izraela u UN-u Gilad Erdan je napustio salu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.