OBJAVLJENI DETALJI

Zemlje Evropske unije se dogovorile o Covid-pasošima

Evroparlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU dogovorili su se u četvrtak navečer nakon četiri kruga pregovora

Pao dogovor oko Covid-pasoša. Ilustracija

A. Ka.

20.5.2021

Evropska unija postigla je dogovor o Covid-19 certifikatima, koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Evropski parlament (EP).

Evroparlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU dogovorili su se u četvrtak navečer nakon četiri kruga pregovora. Certifikat, koji je u javnosti poznatiji kao Covid-pasoš, će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti "Covid-status" posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba vakcinisana, negativna na Covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

- Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutačnog statusa quo za milione građana EU - rekao je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar i dodao:

- Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju ukidati ograničenja širom Evrope. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku šengenskog područja.

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u saopćenju.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice, i to za vakcinu odobrenu u EU. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.