PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Operacija u Gazi bila je izuzetno uspješna

Eliminirali smo više od 200 terorista, od kojih 25 visoko pozicioniranih, naveo je premijer Izraela

A. J.

Netanjahu: Hamas se više ne može sakriti

Foto: AFP


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocijenio je u petak, nakon što je na snagu stupio prekid vatre, da je izraelska ofenziva na palestinske oružane grupe u Pojasu Gaze, uključujući Hamas, bila "izuzetan uspjeh".

- Ostvarili smo ciljeve operacije s izuzetnim uspjehom. Hamas se više ne može sakriti. Eliminirali smo više od 200 terorista, od kojih 25 visoko pozicioniranih. Javnost ne zna sve, a, uostalom, ni Hamas, ali sva naša postignuća bit će s vremenom objavljena - rekao je Netanjahu novinarima u glavom štabu u Tel Avivu nakon 11 dana sukoba, prenosi Hina.

Ministar obrane Beni Gantz istaknuo je da su postignuti svi ciljevi operacije.- Nanijeli smo jako težak udarac Hamasu. Unazadili smo njegove kapacitete za više godina - rekao je.Uz egipatsko posredovanje, Izrael i Hamas postigli su u četvrtak navečer dogovor o prekidu vatre koji je stupio na snagu u petak.U sukobima je poginulo najmanje 243 ljudi na palestinskoj strani, uključujući 66 djece i mnogobrojne borce Hamasa i Islamskog džihada, dok je na izraelskoj strani poginulo 12 ljudi, među kojima šestogodišnje dijete, tinejdžerica u dobi od 16 godina i vojnik, piše Hina.

NA VRH

Podijeli članak na