SAMIT U RIMU

Erdoan: Turska poslala pomoć u 158 država, radimo na proizvodnji vakcine

Naša je zajednička dužnost da svojoj djeci ostavimo pravedniji, ugodniji i prosperitetniji svijet, kazao je

Erdogan: Ne bi se trebali graditi neki novi zidovi i novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih. Arhiva

Anadolija

21.5.2021

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je Turska od početka pandemije koronavirusa u skladu sa svojim mogućnostima na razne načine pomagala brojnim državama u svijetu.

- Turska je od prvih dana epidemije angažovala sva raspoloživa sredstva za naše građane, ali i za prijateljske i bratske države - kazao je Erdoan u videoporuci na Globalnom zdravstvenom samitu koji se održava u Rimu, čiji su domaćini Italija i Evropska unija (EU).

Erdogan je kazao da je pandemija koronavirusa još jednom podsjetila sve ljude da je dobro zdravlje najvažnije i najveća sreća.


Nepravde u pristupu vakcinama

- Turska je tokom pandemije poslala pomoć u medicinskoj opremi i materijalu, uključujući i respiratore domaće proizvodnje u ukupno 158 zemlja i 12 međunarodnih organizacija - rekao je Erdogan.

Upozorio je ipak kako postoje velike nepravde i nejednakosti u vezi sa pristupom vakcinama u svijetu.

- Osamdeset posto vakcina u svijetu primili su ljudi s visokim ili visoko-srednjim prihodima. Postoje teške nepravde u pristupu vakcinama - kazao je turski predsjednik.

- Čim bude spremna, našu domaću vakcinu ćemo također ponuditi, ne samo našim građanima nego cijelom svijetu - rekao je.

Istakao je da ne bi trebao postojati novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi.

- Treba poštovati ​​osjetljivu ravnotežu između zdravlja i privrede i ojačati važnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije. U tom kontekstu, ne bi se trebali graditi neki novi zidovi i novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih - kazao je Erdoan.


Zdravlje nije privilegija

Napomenuo je također da je vrlo važno osigurati potrebne uslove za putovanja u svijetu i turizam.

- Potrebno je omogućiti međunarodna putovanja i podstaći turizam uz pridržavanje zdravstvenih i higijenskim mjera - rekao je Erdogan, podsjetivši da je u Turskoj dato više od 27 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

- Od toga je 12 miliona primilo obje doze. Također, nastavljamo naša istraživanja o proizvodnji domaćih vakcina - kazao je.

Istakao je da su dešavanja u posljednjih godinu i po vrlo važna lekcija o potrebi uklanjanja problema koji postoje u međunarodnom sistemu s ciljem izgradnje pravednijeg poretka.

- Zdravlje nije privilegija, to je pravo za sve. Naša je zajednička dužnost da svojoj djeci ostavimo pravedniji, ugodniji i prosperitetniji svijet. Turska će nastaviti raditi na uspostavljanju takvog svijeta - poručio je Erdoan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.