RASTE BROJ UBIJENIH

WHO ukazala na značajne potrebe u liječenju trauma u Gazi

Centralna laboratorija koja izvodi testiranja na koronavirus postala je nefunkcionalna nakon masovne eksplozije bombe

Ukupno 8.538 osoba ranjeno širom palestinskih teritorija. AFP

Fena

21.5.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukazala je na „značajne potrebe u liječenju trauma“ na palestinskim teritorijama, na kojima su ubijene 243 osobe tokom 11 dana sukoba između Palestinaca i Izraelaca.

Glasnogovornica WHO Margaret Heris (Margaret Harris) izjavila je da je ukupno 8.538 osoba ranjeno širom palestinskih teritorija tokom nasilja i da je 30 zdravstvenih objekata u Gazi oštećeno - dok je jedna klinika potpuno uništena, a druga je pretrpila značajne štete. Kazala je da štete na infrastrukturi ometaju pristup ambulantama.


Neeksplodirana ubojita sredstva

Njeni komentari na brifingu UN-a za novinare u Ženevi došli su u vrijeme dok zvaničnici zaduženi za humanitarnu pomoć procjenjuju potrebe nakon posljednjih sukoba između pripdnika Hamasa i izraelskih oružanih snaga.

Regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Srednji i Bliski istok, procijenio je da je preostalo „nekoliko stotina“ komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u okolini Gaze i da postoji urgentna potreba za medicinskim potrepštinama.


Krhki prekid vatre

Matthias Schmale, direktor UNRWA, agencije UN-a za pomoć Palestincima u Gazi, izjavio je da je ostalo još nekoliko sati u petak tokom kojih bi se pomoć i osnovne potrepštine mogle dostaviti Gazi. Obraćajući se putem video snimka iz grada Gaze, on je naveo da je centralna laboratorija koja izvodi testiranja na koronavirus „postala nefunkcionalna nakon masovne eksplozije bombe“.

Komentirajući primirje koje je stupilo na snagu tokom noći, on je izjavio da to izgleda kao „krhki prekid vatre“ i požalio se na „nepodnošljivu i neprihvatljivu cijenu koju taj sukob ima po civilno stanovništvo“.

Svjestan sam da se to također odnosi i na Izrael, kazao je, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.