RAZORNI SUKOBI

Palestinci se vraćaju u devastirane domove

66.000 Palestinaca potražilo utočište

Razrušeni domovi Palestinaca. Arhiva

M. B.

24.5.2021

Grad Gaza, na Mediteranskoj obali, razoren je u napadima. Visoke zgrade i neboderi srušeni, porodične kuće devastirane, a ceste uništene. 

66.000 Palestinaca potražilo utočište

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama UNWRA, objavila je podatke o 66.000 Palestinaca koji su kod njih potražili utočište nakon gubitka domova. Agencija i stanovnici Gaze započeli su procjenu štete nanesene ovim posljednjim i najrazornijim sukobom zadnje decenije.

Najmanje 2.000 kuća je uništeno, a više od 15.000 jako oštećeno.


Pitanje do kada će primirje trajati

Jedna od povrijeđenih, Mona Amin, kazala je za The Guardian da je u ovim nemirima izgubila muža i troje djece.

Na Izraelskoj strani stradalo je 12 osoba i jedan vojnik. Izrael je zahvaljujući svom izumu „Iron dome“, koji zaustavlja sve zračne napade, ušao u ovaj sukob spreman.

Primirje koje je trenutno postignuto nije trajno rješenje poručili su iz Izraela. Benjamin Netanyahu kazao je da će Izrael odgovoriti silom na bilo kakav napad, nakon što je politički lider Hamasa, Ismail Haniyeh, poručio da borba protiv Izraela neće stati sve dok džamija al-Aqsa u Jerusalemu ne bude „oslobođena“.

Podsjećamo, Palestina i Izrael su ušli u sukobe koji su trajali 11 dana. U izraelskim napadima na Gazu poginulo je 243 Palestinaca, među kojima je 66-ero djece. Ranjeno je najmanje 1.900 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.