EVROPSKA KOMISIJA

Sankcije za Bjelorusiju zbog otmice aviona

Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani, napisala je Von der Lejen na Twitteru

Bjeloruske vlasti naredile su jučer Ryanairovom avionu da prisilno sleti. Agencije

A. Ka.

24.5.2021

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) zauzela se kasno sinoć za uvođenje sankcija Bjelorusiji čije su vlasti prisilile na slijetanje avion „Ryanaira“, dok je Litva pokrenula istragu zbog otmice koju povezuje s terorizmom.

- Odgovorni za otmicu Ryanaira moraju biti sankcionirani - napisala je Von der Lejen na Twitteru, kasno u nedjelju, večer uoči sastanka šefova država i vlada zemlja EU, dodajući da će čelnici Europske unije u ponedjeljak raspravljati o tome koje mjere poduzeti.

Bjeloruske vlasti naredile su jučer Ryanairovom avionu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio.

Putnički avion je borbenim avionom prepraćen do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, no eksploziv kasnije nije pronađen. U međuvremenu je avion poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.


- Novinar Roman Protašević mora biti smjesta pušten - poručila je Von der Leyen.

Bjelorusija se već nalazi pod sankcijama koje joj je Europska unija nametnula nakon predsjedničkih izbora u avgustu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prema protestantima, a radi se na četvrtom krugu mjera usmjerenom na visoke dužnosnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.