PODACI WHO-A

U pandemiji je umrlo 115.000 zdravstvenih radnika

Tedros je kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa

Ljekari na prvoj liniji odbrane od koronavirusa. Agencije

Fu. M.

24.5.2021

Najmanje 115 hiljada zdravstvenih radnika preminulo je u pandemiji, iznio je najnovije procjene šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na otvaranju godišnje Svjetske zdravstvene skupštine.

- Mnogi su se i sami zarazili, a, iako je izvještavanje oskudno, procjenjuje se da je najmanje 115.00 zdravstvenih radnika platilo najvišu cijenu u službi drugima - rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Rekao je da neće tražiti minutu šutnje, već je pozvao prisutne u sobi za sastanke i one koji su se uključili online iz prijestolnica širom svijeta da zahvale milionima zdravstvenih radnika.

Potaknuo je sve da zaplješću, navijaju i lupaju nogama, a i sam je dugo pljeskao i podsjetio na početak pandemije, kada su stanovnici mnogih gradova izlazili u određeno vrijeme kako bi pljeskali i odali počast zdravstvenim radnicima.

Tedros je također kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa. Rekao je da je 75 posto cjepiva u tek deset zemalja, dok milioni zdravstvenih radnika u brojnim drugim zemljama moraju čekati svoj red za cijepljenje.

Pozvao je imućnije zemlje da prepuste doze, a zdravstvene zvaničnike da osiguraju da se najmanje 10 posto svjetskog stanovništva cijepi do septembra, a 30 posto do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.