PODACI WHO-A

U pandemiji je umrlo 115.000 zdravstvenih radnika

Tedros je kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa

Fu. M.

Ljekari na prvoj liniji odbrane od koronavirusa

Foto: Agencije


Najmanje 115 hiljada zdravstvenih radnika preminulo je u pandemiji, iznio je najnovije procjene šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na otvaranju godišnje Svjetske zdravstvene skupštine.

- Mnogi su se i sami zarazili, a, iako je izvještavanje oskudno, procjenjuje se da je najmanje 115.00 zdravstvenih radnika platilo najvišu cijenu u službi drugima - rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Rekao je da neće tražiti minutu šutnje, već je pozvao prisutne u sobi za sastanke i one koji su se uključili online iz prijestolnica širom svijeta da zahvale milionima zdravstvenih radnika.

Potaknuo je sve da zaplješću, navijaju i lupaju nogama, a i sam je dugo pljeskao i podsjetio na početak pandemije, kada su stanovnici mnogih gradova izlazili u određeno vrijeme kako bi pljeskali i odali počast zdravstvenim radnicima.

Tedros je također kritizirao bogate zemlje jer kupuju većinu dostupnih dozi cjepiva protiv koronavirusa. Rekao je da je 75 posto cjepiva u tek deset zemalja, dok milioni zdravstvenih radnika u brojnim drugim zemljama moraju čekati svoj red za cijepljenje.

Pozvao je imućnije zemlje da prepuste doze, a zdravstvene zvaničnike da osiguraju da se najmanje 10 posto svjetskog stanovništva cijepi do septembra, a 30 posto do kraja godine.

Više o temi WHO

NA VRH

Podijeli članak na