REAKCIJE

UN pozvao na hitno oslobađanje visokih zvaničnika u Maliju

Ubrzo nakon objave o izmjenama u kabinetu Vlade Malija, vojne jedinice privele su sinoć visoke zvaničnike, a lokalni mediji su izvijestili kako se među privedenim osobama, osim predsjednika i premijera, nalazi i ministar odbrane

UN: Osloboditi predsjednika i premijera. Agencije

A. J. / Anadolija

25.5.2021

Ujedinjeni narodi (UN) pozvali su vojnu huntu u Maliju da hitno i bezuvjetno oslobodi predsjednika Tranzicijskog vijeća Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea, javlja Anadolija.


Multidimenzionalna integrisana stabilizaciona misija Ujedinjenih nacija u Maliju (MINUSMA) uputila je putem Twittera poziv za oslobađanje visokopozicioniranih zvaničnika Malija.


Ubrzo nakon objave o izmjenama u kabinetu Vlade Malija, vojne jedinice privele su sinoć visoke zvaničnike, a lokalni mediji su izvijestili kako se među privedenim osobama, osim predsjednika i premijera, nalazi i ministar odbrane Sulejman Dokure (Souleymane Doucoure) te da su pomenute osobe odvedene u vojnu bazu u Katiju, uporište vojne hunte.


S druge strane, ambasada Republike Turske u Bamaku na društvenoj mreži Twitter turske državljane u Maliju pozvala je da ne izlaze na ulice ukoliko to nije neophodno i da budu na oprezu.


U Maliju je 18. juna 2020. godine, izveden puč, zarobljen je predsjednik Ibrahim Boubacar Keita, a oformljena je nova vlada u sklopu Tranzicijskog vijeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.