AMERIČKI SEKRETAR

Blinken obećao nastaviti konsultacije s Izraelom o Iranu

Indirektni pregovori između Vašingtona i Teherana, koji negira da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju oružja, u toku su u Beču

Blinken razgovarao s Netanjahuom. Agencije

A. J. / Fena

25.5.2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony) obećao je u utorak nastaviti bliske konsultacije s Izraelom o svakom eventualnom američkom povratku nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila.

Nakon razgovora s Blinkenom u Jerusalemu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio kako se nada da se Vašington neće vratiti sporazumu i da, "bez obzira šta se desi, Izrael imao pravo da se brani" protiv svake iranske nuklearne prijetnje.


Indirektni pregovori između Vašingtona i Teherana, koji negira da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju oružja, u toku su u Beču.


Blinken, na bliskoistočnoj turneji u pokušaju da ojača prošlosedmično primirje između Izraela i Hamasovih vladara Gaze, izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti da jačaju svoje „dugotrajno partnerstvo“ s Izraelom.


To, kazao je on novinarima na zajedničkoj pres konferenciji s Netanjahuom, uključuje „bliske konsultacije s Izraelom, kao što smo učinili danas, o potencijalnom povratku iranskom nuklearnom sporazumu“, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.