GODIŠNJICA SMRTI

Bajden se sastao sa porodicom ubijenog Džordža Flojda

Da bi se postigla istinska promjena, potrebno procesuirati policijske službenike koji zloupotrebljavaju svoj položaj, smatra Bajden

Sastanak u Bijeloj kući. Agencije

A. K.

25.5.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u Bijeloj kući se sastao s porodicom Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je preminuo usljed policijskog nasilja 25. maja 2020. godine.

Sastanak Flojdove s predsjednikom Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris (Harris) trajao je sat.

Ben Krump (Crump), advokat porodice Flojd, nakon sastanka je kazao kako će porodica razgovarati s nekoliko članova Kongresa o Policijskom zakonu “Džordže Flojd”.

Bajden je nakon sastanka uputio saopćenje povodom prve godišnjice smrti Floyda. Kazao je kako se porodica osjeća kao da je vijest o Flojdovoj smrti primila prije nekoliko sekundi, a ne prije godinu.

- Porodica Flojd, koja je mnogo propatila, a s kojom sam se danas susreo, a posebno kćerka Gianna, pokazala je veliku hrabrost - rekao je Bajden.

- Uoči sahrane njenog oca prije godinu dana, Džil (Jill) i ja smo sreli porodicu i ona mi je rekla: "Moj tata je promijenio svijet" - kazao je Bajden i zaključio da je Džordže zaista promijenio svijet.

Istakavši kako je Flojdova smrt promijenila svijet, i potakla proteste širom SAD, kazao je kako je procesuiranje policajca koji je usmrtio Džordža značajan korak na putu pravde, ali da proces ne bi trebao tu završiti.

Smatra kako je, da bi se postigla istinska promjena, potrebno procesuirati policijske službenike koji zloupotrebljavaju svoj položaj.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.