AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Dvije države su jedino rješenje za sukob Izraela i Palestinaca

Upozorio je Izraelce i Palestince protiv svake mjere koja bi mogla izazvati iskru ili potkopati perspektivu povratka rješenja

Blinken: Moguće je nastaviti napore za postizanje rješenja. AFP

A. K.

25.5.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken potvrdio je večeras, na kraju posjete Jerusalemu i Ramalahu (Ramallah), da njegova zemlja podržava rješenje dvije države za izraelsko-palestinski sukob i pozvao je dvije strane da stvore bolje okruženje za njegovo postizanje.

- Moguće je nastaviti napore za postizanje rješenja dvije države, koje i dalje smatramo jedinim načinom garancije budućnosti Izraela kao židovske i demokratske države i svakako da Palestinci dobiju državu na koju imaju pravo - rekao je američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Jerusalemu.

Blinken nije objasnio ulogu koju bi SAD, tradicionalni posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu, mogle imati u toj perspektivi. 

Upozorio je Izraelce i Palestince protiv svake mjere koja bi mogla izazvati iskru ili potkopati perspektivu povratka rješenja dvije države i kao primjere naveo "naseljavanje, rušenje i izbacivanje", kao i "pozive na nasilje i finansiranje terorista", koje bi poduzela jedna ili druga strana.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, koje je ponovo pokrenula administracija Baraka (Barack) Obame, obustavljeni su od 2014. godine jer su zapeli na brojnim pitanjima, poput statusa Istočnog Jerusalema i izraelskog naseljavanja palestinskih teritorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.