PREDSJEDNIK AMERIKE

Bajden se sastao s porodicom ubijenog Džordža Flojda

Bajden je nakon sastanka uputio saopćenje povodom prve godišnjice smrti Flojda

Primio porodicu Flojd. Agencije

A. Ka.

26.5.2021

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) u Bijeloj kući se sastao s porodicom Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je preminuo usljed policijskog nasilja 25. maja 2020. godine.

Bajden se na prvu godišnjicu smrti sastao s Flojdovom kćerkom Giannom, majkom Roxie Washington, braćom Philoniseom, Rodneyem i Terrenceom, te nećakom Brandonom Williamsom.

Sastanak trajao sat

Sastanak Floydove porodice s predsjednikom Badenom i potpredsjednicom Kamalom Haris (Harris) trajao je sat.

Ben Crump, advokat porodice Flojd, nakon sastanka je kazao kako će porodica danas u poslijepodnevnim satima razgovarati s nekoliko članova Kongresa o Policijskom zakonu “George Floyd”.

Philonise Floyd kazao je kako je sastanak prošao veoma dobro i zahvalio Bajdenu na ovoj pruženoj prilici.

Bajden je nakon sastanka uputio saopćenje povodom prve godišnjice smrti Flojda. Kazao je kako se porodica osjeća kao da je vijest o Flojdovoj smrti primila prije nekoliko sekundi, a ne prije godinu.


- Porodica Flojd, koja je mnogo propatila, a s kojom sam se danas susreo, a posebno kćerka Gianna, pokazala je veliku hrabrost - naveo je Bajden.

Istakavši kako je smrt Flojda promijenila svijet, i potakla proteste širom SAD-a, kazao je kako je procesuiranje policajca koji je usmrtio Džordža značajan korak na putu pravde, ali da proces ne bi trebao tu završiti.

Smatra kako je, da bi se postigla istinska promjena, potrebno procesuirati policijske službenike koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Klečao na vratu

Flojd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajac mu je klečao na vratu, a on ga je tokom devet minuta molio da mu omogući da diše.

Flojd je preminuo od posljedica brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta.

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin u aprilu je proglašen krivim za sve tri tačke optužnice za ubistvo Flojda. Chauvin je proglašen krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.