AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken završio posjetu Bliskom istoku

Primirje ne vidimo kao kraj, već početak nečega što može da se nadograđuje - izjavio je Blinken

On je danas krenuo iz Jordana nazad u SAD. AFP

A. J. / Srna

27.5.2021

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) završio je posjetu Bliskom istoku, tokom koje je pozvao na regionalnu saradnju radi konsolidovanja primirja između Izraela i oružanih palestinskih grupa u Gazi.


On je danas krenuo iz Jordana nazad u SAD, javlja AFP.


Blinken se tokom turneje sastao sa izraelskim i palestinskim liderima, ističući podršku Vašingtona primirju postignutom nakon 11 dana bombardovanja Gaze i gađanja izraelskih meta iz tog područja.


Prema njegovim riječima, osiguravanje primirja je vrlo važno, naročito zbog broja civilnih žrtava na obje strane.


- Primirje ne vidimo kao kraj, već početak nečega što može da se nadograđuje - izjavio je Blinken tokom posjete Amanu, gdje se sastao sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim.


Blinken je nakon sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom obećao da će obnoviti odnose SAD i Palestinske uprave, time što će ponovo otvoriti konzulat u Jerusalimu i osigurati milione dolara podrške za Pojas Gaze.


On je poslije razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od napada Hamasa, za koji je istakao da ne smije imati koristi od pomoći Palestincima.


Blinken se jučer sastao i sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.